среда, јануари 19, 2022
ПочетнаЕКОНОМИЈАЕкономското закрепнување на ЕУ покажува учење од минатото

Економското закрепнување на ЕУ покажува учење од минатото

Иако новиот бран на Ковид-19 го преплавува европскиот континент, економијата на ЕУ генерира прилив на оптимистички вести.

Податоците од септември покажаа дека невработеноста во еврозоната падна на нивоа пред пандемијата. Податоците за вработеноста за третиот квартал објавени оваа недела докажуваат дека тоа не е така бидејќи многу Европејци се откажаа од барање работа: вкупната вработеност во ЕУ се врати на своето ниво од крајот на 2019-та година, а во еврозоната е само под рекордот пред пандемијата, пишува „Financial Times“.

Покрај оваа добра вест, ЕУ и еврозоната забележаа втор квартал со над 2% квартален раст на БДП-то или над 8% на годишна основа.

Овие податоци за растот и вработеноста се подобри отколку што некој можеше да се надева. Не можеме да одиме подалеку од тажната ситуација во Европа по светската финансиска криза. Потоа растот забави и континентот влезе во втора рецесија. Должничката криза во еврозоната остави голем дел од блокот со изгубена деценија со низок раст и висока невработеност.

Добрите податоци за овој месец докажуваат дека ЕУ може да учи. Одговорите овојпат беа сите што не беа претходните: одлучувачки, брзи и со доволен обем. Монетарните власти не оставија сомнеж дека ќе ги стабилизираат пазарите и ќе ги олеснат финансиските услови. Фискалната политика зазеде ново ниво со Фондот за закрепнување на ЕУ, покрај привременото отфрлање на фискалната јакна од правилата на синдикатот за националните буџети.

Дополнително, ЕУ може со одредена доверба да каже дека нејзиниот социјален модел се покажа корисен. Неговите системи на пазарот на труд беа добро прилагодени за шеми за платено отсуство за поддршка на работниците и бизнисите за време на принудните блокирања. Кога Обединетото Кралство и Соединетите Држави мораа да се борат за да им помогнат на оние на кои им е потребна помош, многу европски земји можеа да сметаат на проширување на постоечките шеми.

Иако Обединетото Кралство добро се снајде со својата брза шема за платено отсуство, стапките на вработеност во третиот квартал сè уште беа за 1,1 процентен поен пониски отколку пред пандемијата. Соединетите држави, кои избраа да дозволат невработеноста да расте и да исплаќаат зголемени бенефиции за невработените работници наместо да субвенционираат платено отсуство, сè уште имаат повеќе од 4 милиони луѓе помалку вработени денес отколку во февруари 2020-та година (речиси 3% од вработеноста пред пандемијата).

Засега пандемијата е сè уште со нас. Последните 18 месеци покажаа дека вработеноста и растот во Европа се движат паралелно со брановите на пандемијата. Сите позитивни показатели за кои станува збор наскоро може повторно да се намалат.

Згора на тоа, збирните паневропски податоци понекогаш ги прикриваат изненадувачките разлики меѓу националните економии. Во некои, вработеноста е сè уште помала отколку пред пандемијата. Иако многумина го очекуваа ова од земји како Шпанија и Италија, со нивните големи туристички сектори и веќе затегнатите јавни финансии, чудно е што вработувањата во Германија исто така заостануваат. Спротивно на тоа, Португалија ја надмина својата вработеност пред пандемијата во вториот квартал.

Сето ова значи дека властите на ЕУ мора да бидат будни. Нивното заслужено задоволство од постигнатото треба да ги мотивира да ги задржат активните успешни политики каде и да е потребно.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

СЛЕДЕТЕ НЕ

91,744фановиЗаследи
2,161следбенициЗаследи
1,419следбенициЗаследи