среда, 4 октомври 2023
ПочетнаЗДРАВЈЕАко спиете помалку од шест часа дневно, имаме лоши вести за вас

Ако спиете помалку од шест часа дневно, имаме лоши вести за вас

Ако спиете пократко од шест часа навечер, на својот организам му нанесувате подеднаква штета како и кога пиете алкохол.

Недостатокот на сон доведува до ризик од дебелина, депресија, срцев и мозочен удар. Сепак, новите истражувања наведуваат дека недостатокот на сон може да има опасни последици и по мозокот.

Ако сте будни 18 часа дневно, влијанието на мозокот е исто и како кога сте пијани, се наведува во резултатите од најновите студии. Исто така, недостатокот на сон ве прави полоши, но и опасни возачи.

„Сонот има важна улога во регулацијата на хормоните кои влијаат на гладот, а недостатокот на сон го зголемува апетитот и доведува до прејадување, а подоцна и до дебелина“, истакнува неврологот Адријан Овен.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП