петок, јануари 28, 2022
ПочетнаЕКОНОМИЈАЌе ја снајде ли Кина колапсот на САД од 2008 година и...

Ќе ја снајде ли Кина колапсот на САД од 2008 година и дали целиот свет ќе го почувствува тоа?

Лути демонстранти се собраа изминатите денови пред седиштето на компанијата за недвижности Евергранде од Шенжен, во близина на Хонг Конг, барајќи одговор на прашањето каква ќе биде нејзината иднина.

Околу 1,5 милиони луѓе поднеле депозити за нови станови што допрва треба да се градат, но сите вести сугерираат дека втората по големина градежна компанија во Кина е на добар пат да пропадне, што би можело да биде еден од најголемите економски неуспеси на земјата.

Силната експанзија на Евергранд беше овозможена од кинескиот бум на недвижности и долгиот период на невиден економски раст. Сепак, на крајот се покажа дека компанијата е презадолжена, дека има акумулирано финансиски обврски од над 300 милијарди долари.

Слабостите беа откриени минатата година, откако властите почнаа да ги заоструваат регулаторните правила, бидејќи се појавија потешкотии во плаќањето на добавувачите и покривањето на другите трошоци, и со текот на времето тие само станаа поизразени. Со цел да се избегне неконтролиран банкрот, раководството на крајот ангажираше советници.

Системски ризик

Бизнисот со недвижности се смета за еден од главните двигатели на кинескиот раст, зад околу 30 проценти од економската активност, така што аналитичарите не се сомневаат дека банкротот на толку голема компанија како Евергранде би имал огромни последици.

Инвеститорите се повеќе се нервозни дека проблемите може да се прошират и на други компании за недвижности и да создадат системски ризици за банкарскиот систем во Кина, втор според големината на светската економија.

Во случај реструктуирањето да не биде успешно, сосема е сигурно, дека последиците од тешкиот пристап до ликвидност би можеле да ги претрпат другите градежни компании во земјата.

Во моментов, најверојатно сценарио, според Ројтерс, е спонтана продажба на имотот и контролирана стечајна постапка што ќе ги заштити малите инвеститори, но штетата може да ја претрпат сопствениците на корпоративни обврзници.

Многу се мали шансите за спасување со народни пари. Во белешката за клиентите, аналитичарот на Номура, Ирис Чен, рече дека не верува дека владата има мотив да ја спаси приватната компанија Евергранде, но таа нема активно да ја потисне надолу, туку ќе го надгледува уредниот банкрот.

Милијардерот Ка Јан

Порано позната како Хенгда, кинеската Евергранд беше основана во 1997 година од Хуи Ка Јан, денес еден од најбогатите Кинези. Минатата година, Форбс го рангираше на третото место меѓу богатите Кинези, но тој скоро падна на 10-то место.

Компанијата продава станови на купувачи со висок и среден приход и е присутна во повеќе од 280 градови. Компанијата има завршено речиси 1.300 комерцијални, станбени и инфраструктурни проекти и вработува околу 200.000 луѓе.

Евергранде се прошири и во други области на економијата, вклучувајќи храна, животно осигурување, ТВ и филм. Исто така раководи со фудбалскиот клуб ФК Гуангжу (поранешен Гуангжу Евергранде). Покрај тоа, Евергранде ги засили своите аквизиции во последниве години, искористувајќи го бумот на пазарот на недвижности.

Многу купувачи на социјалните мрежи изразија загриженост дали нивните пари ќе бидат вратени по суспензијата на проектите за домување. Две агенции за кредитен рејтинг го намалија Евергранде минатата недела, а акциите на компанијата котирани на берзата во Хонг Конг оваа година паднаа за повеќе од 80 проценти.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП