четврток, 6 октомври 2022
ПочетнаЕКОНОМИЈАЧесите лежат на злато вредно 20 милијарди евра, но не го сакаат

Чесите лежат на злато вредно 20 милијарди евра, но не го сакаат

Засега, чешката влада не сака да продолжи со ископување на злато на наоѓалиштето во близина на Прага, иако неговата вредност се проценува на 20 милијарди евра. Причината е употребата на токсични хемикалии потребни за експлоатација, а локацијата се наоѓа во туристичка област.

Според Дојче Веле, наоѓалиштето со скоро седум тони злато се наоѓа под живописниот град Јиловe во Прага, кој има околу 5.000 жители.

Реката Сазава, притока на Влтава, тече покрај градот, а таа област е омилено излетничко место во Прага.

Јиловe во Прага има вековна традиција на ископување злато. Во 14 век, тој бил третиот најважен град во Кралството Бохемија, по Прага и Кутна Хора, со двојно повеќе жители од денес.

За време на кралот Чарлс IV. (1355-1377) Јиловe во Прага беше најважниот извор на злато во кралството.

„Голем дел од Прага е изграден од приходите од експлоатација на злато“, објаснува Сарка Јуринова, директор на Регионалниот музеј во Јилове во Прага, каде што голем дел од изложбата е историјата на експлоатацијата на злато.

Геологот од музејот Јан Вана, вели дека има околу седум тони злато под и околу градот. Локалниот рудник за злато престана да работи во 1968 година.

Рударите се случувало да налетаат на грутки од неколку килограми злато. Еден примерок на грутка во градскиот музеј е со големина на топка за ракомет.

Сепак, за да биде исплатливо ископувањето злато во Јилове во Прага, треба да се користи токсичен цијанид при плакнење на карпите. Без употреба на цијанид, приносот би бил мал.

„Проблемот е што Јилове е област за излети“, вели Вана. И покрај тоа, добар дел од локалното население нема ништо против обновување на работата на рудникот, а пред неколку години јавната поддршка за обновување на ископувањето злато ја даде претседателот Милош Земан.

Засега, владата одлучи, преку физибилити студија, само да ги испита можностите за добивање на најскапоцениот метал. „Студијата треба да и обезбеди на Владата ажурирани информации за можноста за експлоатација на резервите на злато“, изјави за високиражниот весник МФ Днес, Степанка Филипова, портпарол на Министерството за индустрија и трговија.

Економски или еколошки причини?

Една можност е ископаниот материјал, заедно со оној од рудникот Злата Хори, да биде испратен во странство за понатамошна обработка, за да се избегне употреба на токсични хемикалии во Чешка.

За Ричард Брабец, министерот за заштита на животната средина, неупотребата на цијанид е основен предуслов за продолжување на ископувањето злато во Чешка.

„Апсолутно е неприфатливо ископувањето злато во иднина да се прави со употреба на хемикалии“, рече Брабец на јавната телевизија. Единствената друга опција е длабоко минирање, посочи Брабец, осврнувајќи се на бунари длабоки над 1.500 метри.

Сепак, економистот Лукас Кованда, член на владиниот Национален економски совет, смета дека недостатокот на ентузијазам за враќање на ископувањето злато се одразува пред се на економските причини.

„Рударството на злато сè уште не е профитабилно. Ако работите беа поинакви, владата ќе го изградеше рудникот одамна“, смета Кованда.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП