петок, 31 март 2023
ПочетнаЕКОНОМИЈАЗлоупотреба на скоро половина милијарда евра на ЕУ во 2019-та година

Злоупотреба на скоро половина милијарда евра на ЕУ во 2019-та година

Средствата во вкупна вредност од скоро половина милијарда евра биле злоупотребени или присвоени во рамките на ЕУ во минатата година, според извештајот на телото за борба против измама „OLAF“.

Организацијата со седиште во Брисел во својот годишен извештај ја наведува вкупната сума од 485 милиони евра. Ова е за 114 милиони евра повеќе од злоупотребите во претходната година.

„OLAF“ има за цел да истражи и открие измама со пари од ЕУ. Истражителите исто така ги разгледуваат и работите во рамките на европските тела.

Извештајот ги идентификува главните нови или задржани трендови во 2019-та година:

  • договарање и манипулација со јавните набавки;
  • прекугранични шеми, кои потешко се откриваат;
  • проектите во трети земји често се насочени;
  • продолжува да е цел финансирањето на научни истражувања;
  • криумчарење и фалсификување во комплексни прекугранични мрежи.

Новиот годишен извештај се фокусира на злоупотреба на еколошката штета и злоупотреба на средства за еколошки проекти. Измамите во системите за водоснабдување и прочистување на вода се исто така чести.

На пример, романска компанија без искуство во оваа област доби значителна сума пари. Фалсификуваните документи, меѓу другото, докажаа соработка со германска компанија. Штетата во овој случај се проценува на шест милиони евра.

Извештајот покажува широк спектар на шеми за измама откриени во истрагите на „OLAF“ во 2019-та година. На пример, беше препорачано враќање на средства од 3,3 милиони евра откако „OLAF“ успешно откри комплексен обид за оцрнување на постапката за јавна набавка и тендер за набавка на машини за плетење, финансиран од Европскиот фонд за регионален развој. Купувачите и добавувачите дејствуваа во договор за четири различни проекти финансирани од ЕУ за продажба и купување машини по „надуени“ цени и пренасочување на средствата на ЕУ, кои потоа требало да се „исперат“.

Исто така, во 2019-та година, „OLAF“ заврши истрага со препорака за враќање на скоро 1,5 милиони евра наменети за обезбедување итна помош на цивилното население погодено од конфликтот во Сирија, кои наместо нив беа присвоени од поранешниот персонал на невладината организација преку комплексна шема за измама.

Истрагите на „OLAF“ се повеќе се фокусираат на измама вклучена во еколошки прокети или проекти со дејствие за заштита на животната средина. Во рамките на т.н. „Дизелгејт“, на пример, „OLAF“, откри како се користело финансирање на истражување на ЕУ насочено кон намалување на емисиите на возила за развој на мотор на кој е инсталиран уредот за мерење и корекција од висок профил, што ги заобиколува правилата на емисии во ЕУ.

Во текот на целата 2019-та година, истрагите на „OLAF“ се спротивставуваат на трговијата со загрозени видови и нелегалната сеча и увоз на дрво во ЕУ, понекогаш потекнувајќи од заштитени шуми. Овие истраги открија меѓународни шеми за трговија со нелегален биодизел, измама против средства за откривање на шумски пожари и неколку случаи насочени кон управување со вода и отпад. Еден од случаите затворен во 2019-та година е поврзан со фалсификување на еко-карактеристики со цел да се добие финансирање од ЕУ.

Минатата година „OLAF“ им помогна на националните власти да одземат повеќе од 251,4 милиони шверцувани цигари. Во 2019-та година, „OLAF“, исто така, заврши серија истраги за сомнителни пратки тутун за наргиле што влегле во земја-членка на ЕУ. Поврзаната загуба на приход се проценува на околу 14 милиони евра, што го прави шверцот со тутун за наргиле многу профитабилен бизнис за шверцерите.

Шефот на органот, Виле Итила, објаснува дека активноста на органот ќе биде под силно влијание на коронавирусот во оваа година. Во врска со европскиот план за закрепнување од 750 милијарди евра за справување со коронарната криза, тој објасни: „Задачата на „OLAF“ да гарантира правилно трошење пари ќе биде поважна од кога било“, додава тој.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП