Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

ALK 9,048.87 -0.01%    GRNT 850.00 0%    KMB 5,332.15 0.03%    MPT 61,869.20 -0.21%    MTUR 5,300.00 0%    OHB 6,088.00 -0.03%    PROD 1,600.00 0%    RMDEN17 98.70 0.1%    RMDEN18 98.70 0%    RZEK 30.00 0%    STIL 100.00 -2.9%    TETE 2,312.00 4.71%    TNB 15,950.00 0%    TTK 1,302.61 -2.79%    UNI 2,100.00 -0.03%    

6 причини зошто почесто да користите лимон во исхраната

Време: 21:45

Датум: јуни 25, 2019

Категорија: ЗДРАВЈЕ

Лимонот е популарнo цитрусно овошје кое најчесто се користи за правење на пијалоци и преливи за салата, а ретко се јаде самостојно, за разлика на пример. од портокалите и мандарините. Претставува добар извор на витамин Ц и флавоноиди кои придонесуваат за подобро здравје.

– Го намалува ризикот од мозочен удар: Според една четиринаесетгодишна американска студија во која учествувале 70.000 жени, лицата кои јаделе најмногу цитрусно овошје имале за 19 проценти помал ризик од исхемичен мозочен удар во споредба со оние кои јаделе многу малку од ова овошје.

– Го спречува развојот на хипертензија: Една јапонска студија исто така покажала дека жените кои секојдневно го користат лимонот во исхраната имаат понизок крвен притисок од оние кои не јадат лимон.

– Го  успорува стареењето на кожата: Витаминот Ц од лимонот го стимулира формирањето на колаген кој е од суштинско значење за спречување на брчки. Овој витамин како и другите антиоксиданти кои лимонот ги содржи се бори против загадувањето и штетата предизвикана од УВ зрачењето.

– Помага во спречување на астма: истражувањата покажуваат дека луѓето кои внесуваат поголема количина на одредени хранливи состојки, меѓу кои и витамин Ц, го намалуваат ризикот од развој на астма. Една студија исто така покажала дека витаминот Ц ги ублажува симптомите кај луѓето со астма кога настинуваат.

– Ја подобрува апсорпцијата на железо: Недостатокот на железо е една од главните причини за анемија и меѓу најчестите недостатоци на хранливи материи во развиените земји. Консумирањето на храната богата со железо во комбинација со витамин Ц ја подобрува способноста на телото да го апсорбира железото од храната.

– Го зајакнува имунолошкиот систем: Храна богата со витамин Ц и флавоноиди, како што се лимоните и други цитруси, го зајакнува имунитетот и го намалува ризикот од настинки и грип.

КОМЕНТАРИ

НАЈНОВО ОД КАТЕГОРИЈАТА

Еден одговор за 6 причини зошто почесто да користите лимон во исхраната

  1. Пингбек: 6 причини зошто почесто да користите лимон во исхраната - ММС

  • Јадете ги редовно, спречуваат дијабетес

    Јадете ги редовно, спречуваат дијабетес

    Ако редовно јадете малини ќе имате поубав тен, посилна коса, подобро дигестивно здравје и кардиоваскуларен систем, посилен имунитет и помал ризик од воспаление. Ова вкусно…

  • Ако сакате да ослабете овие намирници мораат да бидат дел од вашето мени секој ден

    Ако сакате да ослабете овие намирници мораат да бидат дел од вашето мени секој ден

    Ако сакате успешно да го изгубите вишокот на килограми, тогаш секој ден би требало да консумирате намирници кои ќе ви го олеснат тој процес. За…

  • Возењето велосипед е нешто најблиску до летањето – 16 јули светски ден на велосипедизмот

    Возењето велосипед е нешто најблиску до летањето – 16 јули светски ден на велосипедизмот

    Робин Вилијамс на прашање од wall street journal зошто толку многу сака да вози велосипед едноставно одговорил „затоа што возењето велосипед е нешто најблиску до…

  • Зошто калиумот е важен за нас и која храна е најбогата со овој минерал?

    Зошто калиумот е важен за нас и која храна е најбогата со овој минерал?

    Калиумот е важен минерал кој во телото функционира како електролит и помага во регулација на течноста во телото, учествува во пренесување на нервните сигнали и…

  • Направете сами спреј за нега на кожата после сончање

    Направете сами спреј за нега на кожата после сончање

    Ако сакате да измешате разни домашни производи за нега на кожа, веруваме дека денешниот текст ќе биде корисен од повеќе причини. Имено, овој рецепт не…

  • Најчестата грешка која ја правите со сладоледот, а со тоа се изложувате себе и вашите блиски на опасност

    Најчестата грешка која ја правите со сладоледот, а со тоа се изложувате себе и вашите блиски на опасност

    Сладоледот не треба да се чува подолго од пет минути на собна температура, па повторно да се замрзнува. Кога го вадите сладоледот од фрижидер, обично…

  • Засладените пијалоци се поопасни отколку што се мислеше

    Засладените пијалоци се поопасни отколку што се мислеше

    Консумирање само една третина газирани пијалоци го зголемува ризикот од рак, покажала новата студија, а и овошните сокови претставуваат ризик. Експертите предупредуваат дека само 100…

  • Јаглени хидрати: Дали треба целосно да ги исфрлите од исхраната?

    Јаглени хидрати: Дали треба целосно да ги исфрлите од исхраната?

    Секогаш кога се прави разговор за ефективно губење на тежината, првото нешто што слушаме е: “Исфрлите ги јаглехидратите!”. Дали јаглехидратите навистина претставуваат најголем извор на…

  • Отсекогаш сме се прашувале- дали е опасно да испиеме кафе кое стоело со часови?

    Отсекогаш сме се прашувале- дали е опасно да испиеме кафе кое стоело со часови?

    Овој омилен пијалок најдобро е да го испиете веднаш, но дали смеете (безгрижно) да го испиете и по долгото стоење? Нивото на ризик зависи од…

  • Зошто денот би требало да го започнете со вода и лимон?

    Зошто денот би требало да го започнете со вода и лимон?

    Започнете го денот така што ќе испиете топла вода во која претходно сте исцедиле лимон и направете добро за вашето здравје. Помага при варењето Не…