Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

ALK 9,096.52 0.13%    GRNT 870.00 0.16%    KKGO 6,150.00 0%    KMB 5,359.17 0.22%    MKSD 216.00 2.86%    MPOL 350.00 0%    MPT 61,500.41 -0.1%    NEME 1,250.00 0%    RMDEN17 98.70 0%    RMDEN18 98.64 -0.05%    SBT 2,253.00 -0.01%    SPAZ 18,525.00 0%    STB 1,100.00 0.53%    TEL 290.00 0%    TNB 15,949.95 0%    TTK 1,314.43 0.91%    

Што се адитиви и како влијаат на вашето здравје?

Време: 14:44

Датум: март 11, 2019

Категорија: ЗДРАВЈЕ

Дали имате чувство дека сте премногу уморни, уживате во попладневната дремка, потребни ви се најмалку 3 шолји кафе за успешно да го истуркате денот, а слободното време најмногу ви се допаѓа да го поминете на каучот пред телевизорот. Сите овие се јасни знаци дека ви недостасува енергија, а главниот виновник за ова е главно вашата неправилна исхрана.

Почетокот на денот се уште е поднослив, но по ручекот, ви останува само сила да дојдете до креветот, додека сите домашни обврски ги оставате за подоцна. Причината за ова добро познато чувство на исцрпеност по ручекот, лежи во адитивите во храната која ја консумираме.

Покрај калциумот, фосфорот е еден од најраспространетите минерали во нашето тело, одговорен за нормалната pH-вредност во организмот и за одржување на хормоналната рамнотежа. Сепак, вишокот на фосфат може да штети на нашеиот организам, а се главни состојки во храната, како што се јајца, месо, млечни производи, житарици, ореви и чоколадо. Сепак, ваквите природни фосфати присутни во храната не се многу штетни, тие всушност се одговорни за пренос на енергија и учествуваат во многу метаболички процеси. Од друга страна, неорганските фосфати се користат како прехранбени адитиви во храната и пијалоците и може значително да го нарушат нашето здравје.

Неорганските фосфати се наоѓаат во 70% од преработената храна и затоа е многу важно да се обрне внимание на она што го јадеме. Тие се додаваат во храната, така што вкусот е подобар, а рокот на употреба е подолг. Повеќето од овие адитиви се наоѓаат во готови, конзервирани производи, месни производи и сокови.

Прекумерното внесување на храна богата со адитиви доведува до намалена волја за движење и влијае до речиси целосна загуба на енергијата.

Посебна штета на нашето тело, адитивите може да направат на бубрезите.

Ако сакате да се заштитите од штетниот ефект на адитивите, не заборавајте да ја избегнувате следната храна:

Конзервирана храна
Месни преработки
Газирани напитоци
Грицки

Ако чувствувате голема потреба за повеќе енергија, потрудете се вашето мени да се базира на свежо овошје и зеленчук, кое ќе ви помогне за успешно извршување на вашите дневни обврски и ќе се чувствувате здрави и полетни.

КОМЕНТАРИ

НАЈНОВО ОД КАТЕГОРИЈАТА

  • Природен лек за смирување: Внесете го целерот во исхраната и ослободете се од нервози

    Природен лек за смирување: Внесете го целерот во исхраната и ослободете се од нервози

    Уште на времето Хипократ го препорачувал на неговите пациенти ова растение како еден вид на лек за смирување. Тајната на целерот се крие во изобилството…

  • Извор на здравје, убавина и младост: Јадете боровинки секој ден, не сте свесни колку се добри!

    Извор на здравје, убавина и младост: Јадете боровинки секој ден, не сте свесни колку се добри!

    Додека жените се советуваат на исхрана со повеќе калциум и железо, посилниот пол би требало почесто да консумира намирници богати со протеини и калории. Мажите…

  • Ова растително масло помага во превенција на Алцхајмерова болест

    Ова растително масло помага во превенција на Алцхајмерова болест

    Едно истражување покажало дека екстра дивергентното маслиново масло може да го намали ризикот од Алцхајмерова болест и деменција. Имено, маслиновото масло ги одржува способностите за…

  • Јадете ги редовно, спречуваат дијабетес

    Јадете ги редовно, спречуваат дијабетес

    Ако редовно јадете малини ќе имате поубав тен, посилна коса, подобро дигестивно здравје и кардиоваскуларен систем, посилен имунитет и помал ризик од воспаление. Ова вкусно…

  • Ако сакате да ослабете овие намирници мораат да бидат дел од вашето мени секој ден

    Ако сакате да ослабете овие намирници мораат да бидат дел од вашето мени секој ден

    Ако сакате успешно да го изгубите вишокот на килограми, тогаш секој ден би требало да консумирате намирници кои ќе ви го олеснат тој процес. За…

  • Возењето велосипед е нешто најблиску до летањето – 16 јули светски ден на велосипедизмот

    Возењето велосипед е нешто најблиску до летањето – 16 јули светски ден на велосипедизмот

    Робин Вилијамс на прашање од wall street journal зошто толку многу сака да вози велосипед едноставно одговорил „затоа што возењето велосипед е нешто најблиску до…

  • Зошто калиумот е важен за нас и која храна е најбогата со овој минерал?

    Зошто калиумот е важен за нас и која храна е најбогата со овој минерал?

    Калиумот е важен минерал кој во телото функционира како електролит и помага во регулација на течноста во телото, учествува во пренесување на нервните сигнали и…

  • Направете сами спреј за нега на кожата после сончање

    Направете сами спреј за нега на кожата после сончање

    Ако сакате да измешате разни домашни производи за нега на кожа, веруваме дека денешниот текст ќе биде корисен од повеќе причини. Имено, овој рецепт не…

  • Најчестата грешка која ја правите со сладоледот, а со тоа се изложувате себе и вашите блиски на опасност

    Најчестата грешка која ја правите со сладоледот, а со тоа се изложувате себе и вашите блиски на опасност

    Сладоледот не треба да се чува подолго од пет минути на собна температура, па повторно да се замрзнува. Кога го вадите сладоледот од фрижидер, обично…

  • Засладените пијалоци се поопасни отколку што се мислеше

    Засладените пијалоци се поопасни отколку што се мислеше

    Консумирање само една третина газирани пијалоци го зголемува ризикот од рак, покажала новата студија, а и овошните сокови претставуваат ризик. Експертите предупредуваат дека само 100…