Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

ALK 9,117.59 -0.18%    BESK 9,682.00 3%    CBNGA31 3,145.00 0%    GRNT 919.51 0.49%    KMB 5,473.29 0.17%    MPOL 377.00 -3.33%    MPT 63,165.11 0.43%    OKTA 4,802.00 -3.96%    RMDEN16 98.50 0.01%    RZLV 82.00 0%    STB 1,060.19 4.73%    STIL 119.38 -0.71%    TNB 17,109.09 0.64%    UNI 2,288.40 1.16%    ZILU 245.00 -2.51%    

Што се адитиви и како влијаат на вашето здравје?

Време: 14:44

Датум: март 11, 2019

Категорија: ЗДРАВЈЕ

Дали имате чувство дека сте премногу уморни, уживате во попладневната дремка, потребни ви се најмалку 3 шолји кафе за успешно да го истуркате денот, а слободното време најмногу ви се допаѓа да го поминете на каучот пред телевизорот. Сите овие се јасни знаци дека ви недостасува енергија, а главниот виновник за ова е главно вашата неправилна исхрана.

Почетокот на денот се уште е поднослив, но по ручекот, ви останува само сила да дојдете до креветот, додека сите домашни обврски ги оставате за подоцна. Причината за ова добро познато чувство на исцрпеност по ручекот, лежи во адитивите во храната која ја консумираме.

Покрај калциумот, фосфорот е еден од најраспространетите минерали во нашето тело, одговорен за нормалната pH-вредност во организмот и за одржување на хормоналната рамнотежа. Сепак, вишокот на фосфат може да штети на нашеиот организам, а се главни состојки во храната, како што се јајца, месо, млечни производи, житарици, ореви и чоколадо. Сепак, ваквите природни фосфати присутни во храната не се многу штетни, тие всушност се одговорни за пренос на енергија и учествуваат во многу метаболички процеси. Од друга страна, неорганските фосфати се користат како прехранбени адитиви во храната и пијалоците и може значително да го нарушат нашето здравје.

Неорганските фосфати се наоѓаат во 70% од преработената храна и затоа е многу важно да се обрне внимание на она што го јадеме. Тие се додаваат во храната, така што вкусот е подобар, а рокот на употреба е подолг. Повеќето од овие адитиви се наоѓаат во готови, конзервирани производи, месни производи и сокови.

Прекумерното внесување на храна богата со адитиви доведува до намалена волја за движење и влијае до речиси целосна загуба на енергијата.

Посебна штета на нашето тело, адитивите може да направат на бубрезите.

Ако сакате да се заштитите од штетниот ефект на адитивите, не заборавајте да ја избегнувате следната храна:

Конзервирана храна
Месни преработки
Газирани напитоци
Грицки

Ако чувствувате голема потреба за повеќе енергија, потрудете се вашето мени да се базира на свежо овошје и зеленчук, кое ќе ви помогне за успешно извршување на вашите дневни обврски и ќе се чувствувате здрави и полетни.

КОМЕНТАРИ

НАЈНОВО ОД КАТЕГОРИЈАТА

  • 3 причини зошто семките од тиква се одлична ужина

    3 причини зошто семките од тиква се одлична ужина

    Семките од тиква се суперхрана, бидејќи се богати со протеини, растителни влакна, минерали и витамини. Ако помеѓу оброците како ужина изедете 30 грама семки од…

  • Мислите дека кафеавиот шекер е подобар од белиот?

    Мислите дека кафеавиот шекер е подобар од белиот?

    Склони сме на верувањата дека кафеавата храна е поздрава од бела, на пример кога станува збор за шекер или ориз. Зошто е тоа така? Кафеавиот…

  • Слободно опуштете се додека седите!

    Слободно опуштете се додека седите!

    Само што е разбиен митот за “воени” правила на седење, еве како повременото опуштање на грбот помага! Целиот живот слушаме совети за правилно држење –…

  • Дали е здраво да пиете кафе на празен стомак?

    Дали е здраво да пиете кафе на празен стомак?

    Мислењето на експертите е јасно: кафе на празен стомак никако не може да биде добра идеја! Постојат четири причини за овој став: 1. Се зголемува…

  • Диети препорачани од Светската здравствена организација

    Диети препорачани од Светската здравствена организација

    Стручни лица од Светската здравствена организација, анализирале 41 режим на исхрана, па направиле листа на најдобрите диети. Топ-листата е составна врз основа на неколку фактори,…

  • Победете ги поспаноста и уморот: Пијалок од само 3 состојки кои ја враќаат енергијата

    Победете ги поспаноста и уморот: Пијалок од само 3 состојки кои ја враќаат енергијата

    Овој сок брзо се прави, а е одличен против замор и на телото му дава енергија. Пролетниот замор погодува многу луѓе поради намален внес на…

  • Вкусен пијалок од јагоди кој ја намалува надуеноста и го забрзува метаболизмот!

    Вкусен пијалок од јагоди кој ја намалува надуеноста и го забрзува метаболизмот!

    Растенија богати со есенцијални масла кои имаат благотворен и смирувачки ефект на варењето се нарекуваат карминативи. Во комбинација со камилица и глуварче, овие зачини го…

  • Дали сте интолерантни на лактоза? Алпско и Synlab ви помагаат за живот без тегоби!

    Дали сте интолерантни на лактоза? Алпско и Synlab ви помагаат за живот без тегоби!

    Во последно време сè повеќе се зборува за исхрана без лактоза. Тоа е проблем на голем број луѓе низ светот, но не секој од нив …

  • Кај кои проблеми помага коријандерот?

    Кај кои проблеми помага коријандерот?

    Коријандер е растение чии листови и семе се користат уште од античките времиња како во индиската кујна на Блискиот Исток и Јужна Америка, така и…

  • Како оревите придонесуваат за подобро кардиоваскуларно здравје?

    Како оревите придонесуваат за подобро кардиоваскуларно здравје?

    Неодамнешното истражување на американски научници покажало дека оревите може да го намалат ризикот од кардиоваскуларни болести. Оревите, имено, претставуваат добар извор на алфа-линолеинска киселина, омега-3…