Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

ALK 8,333.36 -0.2%    GRNT 829.00 0%    KMB 5,700.00 -0.01%    MERM 2,100.00 2.04%    MPT 52,028.57 -0.18%    MTUR 5,100.00 0.02%    REPL 76,000.00 0.66%    STB 1,199.00 -0.08%    TKVS 5,384.38 0.64%    

Во бременоста компирите го зголемуваат ризикот од дијабетес

Време: 11:27

Датум: јануари 5, 2019

Категорија: ЗДРАВЈЕ

Речиси секојдневното консумирање на компири или чипс во бременоста може да го зголеми ризикот од појава на дијабетес кај бремените жени, откриле британските научници чија студија е објавена во стручното списание British Medical Journal.

Причината за тоа е што скробот може да го поттикне острото зголемување на шеќерот во крвта. Во рамките на истражувањето биле следени 21.000 бремени жени, кои немале некоја хронична болест пред да бидат трудни.

Бременоста телото го става пред дополнителни барања и кај некои жени тогаш се јавува дијабетес. Гестацискиот дијабетес обично се јавува по породувањето, но може да претставува долгорочен здравствен проблем и за мајката и за детето.

Во рамките на споменатото истражување, научниците се обиделе да откријат што ги прави некои трудници поизложени на можноста од појава на дијабетес.

Меѓу следените трудници, кај 854 од нив се појавил гестациски дијабетес. Воочено е дека ризикот од појавата на дијабетес бил 27 отсто поголем кај бремените жени кои просечно јаделе два до четири пати во неделата оброци кои содржеле 100 грама варен, печен или пире од компир, односно чипс. Кај оние коишто внесувале пет или повеќе порции компир ризикот се искачувал и до 50 проценти.

Научниците велат дека замената на дел од оброкот со компири во неделата со друг зеленчук би го поништила негативниот ефект. Според британските прехранбени препораки, продуктите коишто содржат скроб, како што се компирите, би требало да сочинуваат околу третина од храната.

Некои продукти со висок глихемиски индекс го отпуштаат шеќерот во крвта брзо, а другите со ниски го отпуштаат побавно. Внесувањето на продуктите со низок глихемиски индекс, може да помогне во лекувањето на дијабетесот, велат научниците.

КОМЕНТАРИ

НАЈНОВО ОД КАТЕГОРИЈАТА

  • Чај кој што е одличен за имунитетот, но само ако правилно се припрема

    Чај кој што е одличен за имунитетот, но само ако правилно се припрема

    За да се заштитите од вируси, давате се од себе и внесувате витамин Ц, особено преку чајот од шипка, но ви се чини како да…

  • Пешачење: Ефикасен начин да ослабете

    Пешачење: Ефикасен начин да ослабете

    Пешачењето навистина може да биде квалитетна физичка активност, која ви помага да стекнете кондиција, да согорувате калории и да ги изградите вашите мускули. Се разбира,…

  • Пет грицки кои живот значат

    Пет грицки кои живот значат

    Оревите се многу здрава храна, бидејќи тие се полни со здрави масти, протеини, влакна, витамини особено витамин Е. Луѓето кои секојдневно јадат по една рака…

  • Преполна со витамини, лекува рани и го јакне имунитетот: Оваа билка е една од најдобрите домашни растенија

    Преполна со витамини, лекува рани и го јакне имунитетот: Оваа билка е една од најдобрите домашни растенија

    Алое Вера растението е омилено во многу домаќинства и е многу моќен исцелител на рани. Постојат повеќе од 75 биоактивни компоненти кои помагаат на телото…

  • Која храна го спречува штетното влијание од мобилните уреди?!

    Која храна го спречува штетното влијание од мобилните уреди?!

    Повеќето од нас веќе не можат да замислат еден ден без мобилен или компјутер. Сепак, и технологијата исто така има симптоми кои најчесто се замор,…

  • Како да разликувате настинка од алергија?

    Како да разликувате настинка од алергија?

      До календарската пролет има повеќе време, но алергите веќе започнаа. Кивање, протекување, црвени очи се само некои од симптомите. Тестови не треба да се…

  • Како да внесете Хијалурон, а истовремено да направите и пилинг на лицето со овошни киселини?

    Како да внесете Хијалурон, а истовремено да направите и пилинг на лицето со овошни киселини?

    „Со возраста се успорува процесот на обновување на кожата. Тоа води до по-неефикасно ослободување од мртвите клетки, а кожата станува погруба и со нездрав сјај.…

  • Кој е најстариот метод за продолжување на животниот век?

    Кој е најстариот метод за продолжување на животниот век?

    Започна периодот на Велигденски пости што е индикатор за телесно и духовно прочистување на организмот. Дефиниран како воздржување од одредена храна и пијалоци во одреден…

  • Многумина дишат неправилно, дали и вие сте меѓу нив?

    Многумина дишат неправилно, дали и вие сте меѓу нив?

    Повеќето луѓе дишат исто како што танцуваат-мислејќи дека тоа е правилно. Но, оние кои ве набљудуваат од страна знаат дека тоа често не е така.…

  • Што се адитиви и како влијаат на вашето здравје?

    Што се адитиви и како влијаат на вашето здравје?

    Дали имате чувство дека сте премногу уморни, уживате во попладневната дремка, потребни ви се најмалку 3 шолји кафе за успешно да го истуркате денот, а…