Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

ALK 9,013.06 -0.19%    GRNT 859.48 -0.05%    KMB 5,324.84 2.19%    MPT 62,880.24 -0.72%    MTUR 5,100.00 0%    RMDEN18 98.52 0.1%    STB 1,028.04 1.65%    TEL 290.00 0%    TETE 2,384.62 -1.95%    TNB 15,341.67 -0.37%    UNI 2,090.00 0%    VITA 10,750.00 0.47%    

Во бременоста компирите го зголемуваат ризикот од дијабетес

Време: 11:27

Датум: јануари 5, 2019

Категорија: ЗДРАВЈЕ

Речиси секојдневното консумирање на компири или чипс во бременоста може да го зголеми ризикот од појава на дијабетес кај бремените жени, откриле британските научници чија студија е објавена во стручното списание British Medical Journal.

Причината за тоа е што скробот може да го поттикне острото зголемување на шеќерот во крвта. Во рамките на истражувањето биле следени 21.000 бремени жени, кои немале некоја хронична болест пред да бидат трудни.

Бременоста телото го става пред дополнителни барања и кај некои жени тогаш се јавува дијабетес. Гестацискиот дијабетес обично се јавува по породувањето, но може да претставува долгорочен здравствен проблем и за мајката и за детето.

Во рамките на споменатото истражување, научниците се обиделе да откријат што ги прави некои трудници поизложени на можноста од појава на дијабетес.

Меѓу следените трудници, кај 854 од нив се појавил гестациски дијабетес. Воочено е дека ризикот од појавата на дијабетес бил 27 отсто поголем кај бремените жени кои просечно јаделе два до четири пати во неделата оброци кои содржеле 100 грама варен, печен или пире од компир, односно чипс. Кај оние коишто внесувале пет или повеќе порции компир ризикот се искачувал и до 50 проценти.

Научниците велат дека замената на дел од оброкот со компири во неделата со друг зеленчук би го поништила негативниот ефект. Според британските прехранбени препораки, продуктите коишто содржат скроб, како што се компирите, би требало да сочинуваат околу третина од храната.

Некои продукти со висок глихемиски индекс го отпуштаат шеќерот во крвта брзо, а другите со ниски го отпуштаат побавно. Внесувањето на продуктите со низок глихемиски индекс, може да помогне во лекувањето на дијабетесот, велат научниците.

КОМЕНТАРИ

НАЈНОВО ОД КАТЕГОРИЈАТА

  • 6 причини зошто почесто да користите лимон во исхраната

    6 причини зошто почесто да користите лимон во исхраната

    Лимонот е популарнo цитрусно овошје кое најчесто се користи за правење на пијалоци и преливи за салата, а ретко се јаде самостојно, за разлика на…

  • Сокот од домати може да ви помогне во намалување на крвниот притисок

    Сокот од домати може да ви помогне во намалување на крвниот притисок

    Новото истражување покажува дека конзумирање на една чаша сок од домати може да помогне во намалување на крвниот притисок, истовремено да го намали ризикот од…

  • Заборавете на Алцхајмер: На сите им е достапен овој лек за оваа опасна болест

    Заборавете на Алцхајмер: На сите им е достапен овој лек за оваа опасна болест

    Научниците од Стенфорд Универзитетот веруваат дека пронашле решение за оваа, до сега неизлечива болест. Лекот е едноставно подигнување на имунолошкиот систем. Истражувачите откриле дека нервните…

  • Седми по ред Конгрес на педијатри во Струмица од 25-ти до 28-ми јуни

    Седми по ред Конгрес на педијатри во Струмица од 25-ти до 28-ми јуни

    Утре, 25ти јуни 2019 година, во Струмица, во хотелот Сириус ќе се одржи седмиот по ред Конгрес на педијатри со меѓународно учество кој ќе трае…

  • Дел од јаболко кој сите го јадете содржи смртоносен отров

    Дел од јаболко кој сите го јадете содржи смртоносен отров

    Најмала доза на цијанид може да биде опасна, а овој отров може да се најде во семките на јаболкото. Затоа е важно јаболкото добро да…

  • Луѓе за кои никогаш не би рекле – всушност страдаат од депресија!

    Луѓе за кои никогаш не би рекле – всушност страдаат од депресија!

    Депресијата и анксиозноста на секој човек се манифестираат поинаку. Психијатриската асоцијација открила дури девет форми на депресија, но надворешното смеење и внатрешно умирање сè уште…

  • Идеално за високите температури: Направете сами витаминска бомба која ќе ве освежи подобро од сладолед

    Идеално за високите температури: Направете сами витаминска бомба која ќе ве освежи подобро од сладолед

    Покрај високите температури, топлотниот бран носи со себе зголемено чувство на жед и потреба за освежување. За да ги олесните последиците од непријатните високи температури,…

  • Нов лосион за тело Eucerin®Sun, кој го спречува фотостареењето на кожата

    Нов лосион за тело Eucerin®Sun, кој го спречува фотостареењето на кожата

    Не остава дамки на пределот на деколтето, вратот, рамената и рацете Истовремено видливо ги намалува знаците на стареење на кожата Уживањето на сонце е нешто…

  • Причина повеќе зошто треба да пиете јогурт

    Причина повеќе зошто треба да пиете јогурт

    Еве зошто треба да пиете јогурт, најмалку двапати неделно Консумирањето на јогурт најмалку два пати неделно ги заштитува мажите од рак на дебелото црево, покажала…

  • Белото месо не е поздраво од црвеното

    Белото месо не е поздраво од црвеното

    За намалување на нивото на холестерол во крвта нема никаква разлика дали ќе јадете црвено или бело месо, покажува новото истражување. Ефектот на црвеното месо…