Супер вести за оние кои не можат да го замислат денот без чоколадото…
Комбинацијата на оваа посластица со бадемот го намалува нивото на холестерол и тоа токму кај оние лица кои се под најголем ризик – оние со вишок килограми.
За бадемите и чоколадото (црното, нормално) веќе знаеме дека го намалуваат притисокот и дека генерално го намалуваат ризикот од болести на срцето, но научниците за потребите на новото истражување го мереа и нивото на холестерол кај 31 дете со голема тежина.
Во текот на првите четири недели, испитаниците се хранеле вообичаено, но секој ден јаделе и третина шолјичка бадеми. Во следните четири недели продолжиле да јадат бадеми, но секојдневно консумирале и третина шолјичка црно чоколадо, како и по две ипол лажици какао.
Во првата фаза од истажувањето, кога испитаниците во вообичаената исхрана вовеле само бадеми, нивото на лош холестерол ЛДЛ е намалено за седум проценти, а кога е воведено и темното чоколадо, нивото на холестерол било намалено уште малку.
„Ова не значи дека треба да јадете килограм чоколадо и бадеми, но нашето истражување покажа дека имаме околу 270 калории кои можеме да ги воведеме во менито и кои би требало мудро да ги искористите“, вели Пени Крис Етерон од Пен Стејт универзитетот кој го водеше ова истражување.
Таа истакна дека ова значи дека бадемите и темното чоколадо треба да ги јадете умерено и тоа наместо другите слатки, а не како додаток при вообичаената исхрана.