Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

ALK 7,711.00 -0.22%    CKB 600.00 0%    GRNT 749.26 2.64%    KMB 3,877.73 2.32%    MPT 29,000.00 3.2%    OHB 5,603.27 -0.83%    OKTA 3,582.84 3.79%    PPIV 38,450.00 -2.94%    SBT 1,901.00 -2.9%    STB 940.00 0%    STIL 125.00 0.47%    TEL 280.11 0.04%    TNB 13,150.00 0%    TPLF 1,800.00 0.03%    ZILU 167.71 1.64%    

Свежите сливи се најсилниот антиоксиданс

Време: 15:46

Датум: јуни 14, 2017

Категорија: ЗДРАВЈЕ

Нутриционистите потврдуваат дека на врвот на листата од 24 видови на овошје, со најсилно антиоксидативно делување, се наоѓа токму сливата.

Сувата слива во однос на друго суво овошје има двојно поголема антиоксидативна моќ. Во составот на сувите сливи се наоѓа концентриран сорбитол и влакна, кои им даваат поголем лаксативен ефект во однос на свежите сливи.

Но затоа свежите и сувите сливи преставуваат вистински извор на калиум, влакна, витамини, а во траги може да се најде и магнезиум и железо. Во било кој облик ова овошје е богато со единствени фитонутриенти, како и со неохлорогенска и хлорогенска киселина.

Овие супстанци припаѓаат во фамилија на фенолите, чија што антиоксидативна улога е потврдена во различни научни истражувања.

Во 100 грама сливи има дури 87 грама вода и единаесет грама јаглехидрати. Од витамини има најмногу Ц и Е, бетакаротен и фолна киселина. Кога станува збор за минералите, богати се со калиум, фосфор, магнезиум и натриум.

ЗДРАВ ПОЈАДОК

За појадок може да се направи овошен јогурт со сливи, така што во обичниот јогурт ќе додадете исечкани и излупени сливи и мед по желба. А доколку сами го печете леб од ‘рж, во подготвената смеса треба да додадете и до пола испечени сливи во рерна. Вака подготвениот ‘ржан леб е благ, вкусен и здрав.

КУПУВАЈТЕ ЦВРСТИ ПЛОДОВИ

При купувањето на сливи треба да водите сметка плодовите да бидат цврсти, неоштетени и да имаат дршка. Површината треба да биде малку замаглена, што е показател дека со сливата добро се постапувало. Имајќи во предвид дека брзо созреваат, во фрижидерот можат да се чуваат најмногу три дена. Треба да бидат одвоени во хартиена кеса, затоа што додека дозреваат ослободуваат етилен, кој го забрзува дозревање на останатото овошје и зеленчук кое се наоѓа во фрижидерот. Освен тоа, извадените од фрижидер треба извесно време да поседат на собна температура, затоа што на тој начин им се враќа максимумот на сочноста и благиот вкус.

ЗАМЗНАТИ СЛИВИ ДО ТРИ МЕСЕЦИ

Замрзнатите сливи, по правило, можат да се чуваат во ладилникот, најдолго три месеци. Пред да ги ставите во ладилникот треба да се исечат на половина и да им се извади семката. Така преполовени се редат во чинијата со кожата надолу, па се замрзнуваат.

КОМЕНТАРИ

НАЈНОВО ОД КАТЕГОРИЈАТА

  • Ако забележите само еден од овие опасни симптоми, вашето тело ве предупредува да намалите со шеќерот

    Ако забележите само еден од овие опасни симптоми, вашето тело ве предупредува да намалите со шеќерот

    Вашето тело е подготвено да ви даде одговор на прашањето „дали внесувате премногу шеќер“?! Телото ќе се побуни веднаш и ќе ви даде видиливи знаци,…

  • Црвеното вино ја зголемува плодноста кај жените

    Црвеното вино ја зголемува плодноста кај жените

    Резултатите од новата студија која е спроведена во САД покажаа дека жените кои пијат чаша црвено вино неделно имаат поголема плодност отколку жените кои не консумираат…

  • Со само неколку рутински навики победете ја сезонската алергија!

    Со само неколку рутински навики победете ја сезонската алергија!

    Чешање на очите, воспалено грло, непречено кивање. Овие симптоми упатуваат на сезонска алергија. Со цел спречување на овие симптоми ви нудиме неколку едноставни трикови кои…

  • Домашен лек против главоболка кој делува побрзо од апчиња!

    Домашен лек против главоболка кој делува побрзо од апчиња!

    Кога ќе не заболи главата, обично посегнуваме по било кој лек против болки кој го имаме при рака. Сепак, доколку го направите овој еликсир, тој…

  • Дали сода бикарбоната „лекува“ киселина?

    Дали сода бикарбоната „лекува“ киселина?

    Сода бикарбоната е најчестиот лек против киселина од домашните лекови. Еве што велат експертите, дали таа е делотворна. Дури една третина од популацијата страда од…

  • Што се случува во телото по два дена без цигари

    Што се случува во телото по два дена без цигари

    Ако веќе сте се обиделе да ги оставите цигарите, а не сте успеале … знаете тоа колку мож да биде тешко. Никотинот ви одзема драгоцен…

  • 3 причини кои ќе ве убедат секој ден да изедете барем една краставица

    3 причини кои ќе ве убедат секој ден да изедете барем една краставица

    Постојат се повеќе докази кои укажуваат на тоа дека краставиците се богати со хранливи материи кои можат да им се спротистават на опасните болести, и…

  • Вратете и го животот на уништената коса: Неверојатна маска од авокадо

    Вратете и го животот на уништената коса: Неверојатна маска од авокадо

    Пробајте ја оваа неверојатна маска за коса која ќе и го врати животот на уништената коса. Авокадото е полно со витамините Е и Б и…

  • Здрава комбинација со која ќе ја запрете гладта

    Здрава комбинација со која ќе ја запрете гладта

    Овој вкусен шејк ќе го продолжи чувството на ситост и ќе го спречи непотребното грицкање меѓу оброците. Состојки: – 1 шака кељ – 1 исчистено…

  • Стевиа –нискокалорична и природна алтернатива за белиот шеќер!

    Стевиа –нискокалорична и природна алтернатива за белиот шеќер!

    Зошто да користиме Стевиа? Доколку сакаме да ја намалиме телесната тежина, да имаме нормален крвен притисок, регулиран дијабетес и заштита на оралното здравје, првиот чекор…