2 мај, 2024
ПочетнаЗДРАВЈЕ3 клучни разлики меѓу путерот и маста: Нутриционистите откриваат кој е подобар...

3 клучни разлики меѓу путерот и маста: Нутриционистите откриваат кој е подобар избор!

svinjska-mast-lekovitost-i-recept-e1452203786534

Путерот содржи млечен протеин казеин и лактоза, што може да биде проблем ако сте чувствителни на млечни производи, додека кај маста нивното количество е значајно помало после термичката обработка.

Путерот е дефинитивно намирница со незаменлив вкус, иако најразлични студии го обвинија дека може да го зголеми ризикот за појава на срцеви болести.

Новите истражувања покажаа дека тоа сепак не е целосно точно, но, што се случува со свинската маст? Што е подобар избор кога се работи за варењето, нутритивните вредности и самата подготовка на храната?

Нитриционистот Изабел Смит ни открива!

puter-thinkstock-1480451509-102747

Варење

Путер: Содржи млечен протеин казеин и лактоза, што може да биде проблем ако сте чувствителни на млечни производи.

Маст: Топлината при загревањето во голема мера ги уништува казеинот и лактозата, па оваа намирница е полесна за варење. Содржи и бутират, масна киселина којашто може да му помогне на варењето.

Хранливи материи

Путер: Ги содржи витамините А и Д, како и 102 калории во само една лажичка.

Маст: Вистинска ризница на витамините А и Е, но може да се пофали и со 112 калории по супена лажица. Исто така содржи и конјугирана линолна киселина (CLA), којашто делува превентивно против високото ниво на холестерол и ракот на дојка.

svinjska-mast-1413804873-49903

Подготвување на храна

Путер: Овој класичен вкус не може да исчезне кога ќе се стопи во колачите или преливите за зеленчук.

Маст: Поседува препознатлив вкус којшто во храната помалку потсетува на ореви. Подобар е за пржење и динстање, бидејќи точката на горење е повисока (232 степени, наспрема 176, колку што изнесува кај путерот). „Во превод”, кога подготвувате храна на маст, помали се шансите за таа да изгори.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП