Путерот содржи млечен протеин казеин и лактоза, што може да биде проблем ако сте чувствителни на млечни производи, додека кај маста нивното количество е значајно помало после термичката обработка.
Путерот е дефинитивно намирница со незаменлив вкус, иако најразлични студии го обвинија дека може да го зголеми ризикот за појава на срцеви болести.
Новите истражувања покажаа дека тоа сепак не е целосно точно, но, што се случува со свинската маст? Што е подобар избор кога се работи за варењето, нутритивните вредности и самата подготовка на храната?
Нитриционистот Изабел Смит ни открива!
Варење
Путер: Содржи млечен протеин казеин и лактоза, што може да биде проблем ако сте чувствителни на млечни производи.
Маст: Топлината при загревањето во голема мера ги уништува казеинот и лактозата, па оваа намирница е полесна за варење. Содржи и бутират, масна киселина којашто може да му помогне на варењето.
Хранливи материи
Путер: Ги содржи витамините А и Д, како и 102 калории во само една лажичка.
Маст: Вистинска ризница на витамините А и Е, но може да се пофали и со 112 калории по супена лажица. Исто така содржи и конјугирана линолна киселина (CLA), којашто делува превентивно против високото ниво на холестерол и ракот на дојка.
Подготвување на храна
Путер: Овој класичен вкус не може да исчезне кога ќе се стопи во колачите или преливите за зеленчук.
Маст: Поседува препознатлив вкус којшто во храната помалку потсетува на ореви. Подобар е за пржење и динстање, бидејќи точката на горење е повисока (232 степени, наспрема 176, колку што изнесува кај путерот). „Во превод”, кога подготвувате храна на маст, помали се шансите за таа да изгори.