Сите протеини не се создадени еднакви, покажува најновото истражување коешто го објави Хардвардскиот медицински колеџ во Бостон, во американската сојузна држава Масачусетс.
Студијата покажала дека со секое 10-процентно зголемување на внесувањето во организмот на протеини од животинско потекло, ризикот од прерана смртност се зголемува за 2 отсто, доколку се земе превид начинот на живеење, физичките активности, консумирањето алкохол и тутун, и дебелината.
Тоа значи дека изворот на протеините значително влијае врз здравјето, според проучувањето во текот на коешто научниците го следеле здравјето на 85.013 жени и 46.329 мажи во текот на 32, односно 26 години.
Се истакнува дека влијанието на протеините е уште посилно изразено меѓу дебелите луѓе или лицата коишто повеќе консумираат алкохол.
Според наодите на истражувањето, 36.115 испитаниците починале, и тоа 8.851 од кардиоваскуларни заболувања, 13.159 од рак и 14.105 од други болест.