29 мај, 2024
ПочетнаЗДРАВЈЕКанцерогена намирница - Исфрлете ја од вашето мени

Канцерогена намирница – Исфрлете ја од вашето мени

Вкусна, но сепак штетна за човековиот организам…

Конзервирани домати

Внатрешноста на амбалажата на повеќето конзервирани намирници содржи бисфенол-А (BPA) хемикалија која се однесува како естроген и која ја пореметува хормонската активност на организмот.

Истражувањата ја поврзуаваат BPA со срцеви заболувања, оштетувања на цревата, неплодност и други репродуктивни проблеми.

 

Според американскиот Центар за контрола и превенција од болести, изложеноста на бисфенол-А е многу раширена во целиот свет.

Иако сите конзервирани намирници не се препорачливи, конзервираните домати се особено опасни, бидејќи поради нивната висока киселост BPA се задржува во нив.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП