18 мај, 2024
ПочетнаЗДРАВЈЕФлавоноидите од плодовите го спречуваат дебелеењето

Флавоноидите од плодовите го спречуваат дебелеењето

ovoshje-i-zelenchuk

Секојдневното консумирање околу 80 грама овошје и зеленчук богати со флавоноиди, кои се среќаваат во грозјето, јаболката, крушките, јагодите…, може да го спречат дебелеењето и да ја подобрат општата здравствена состојба на поединецот, тврдат американските и британските научници од универзитетите Харвард и Источна Англија.

Флавоноидите се фитохемикалии или растителни пигменти кои се наоѓаат во овошјето и зеленчукот, а присутни се и во некои видови чаеви, виното и во чоколадата. На научниците им се познати меѓу 4.000 и 5.000. Се однесуваат како антиоксиданси, бидејќи ги прифаќаат слободните радикали на кислородот кои може да ја оштетат ДНК-та. Едно од главните својства и функции на овие пигменти е да се апсорбираат во организмот, и потоа многу брзо да се излачуваат од телото придонесувајќи за детоксикација на ензимите во црниот дроб.

Покрај сите досега познати благотворни ефекти на флавоноидите врз организмот, американските и британските научници неодамна утврдиле дека овошјето и зеленчукот со високо ниво на овие фитохемикалии помага во одржувањето на стабилната телесна тежина, и тврдат дека половина шолја, или околу 80 грама од одредено овошје или зеленчук дневно, може да ја подобри општата здравствена состојба.

Со студијата се опфатени податоците за 124.086 мажи и жени во САД во текот на 24-годишен период. Утврдиле дека секојдневното консумирање и многу мали количества овошје и зеленчук богати со флавонодиди било поврзано со одржувањето на соодветна стабилна тежина, а кај поединци и со постепено губење на килограмите.

„Познато е дека повеќето луѓе со годините добиваат на телесната тежина, а дури и во најмалиот процент дебелината може значително да влијае на ризикот од појава на висок крвен притисок, развој на болести на срцето, рак или дијабетес, поради што на поединци мораме да им помогнеме во одржувањето на здрава телесна тежина во нивните средни години. Секојдневното консумирање на околу 80 грама храна богата со флавоноиди придонела за одржување на соодветна тежина кај жените и кај мажите во различни возрасти“, вели професорката Ејдин Кесиди од Медицинскиот факултет Норич при Универзитетот Источна Англија.

„Се знаеме дека исхраната богата со овошје и зеленчук има многу добри страни за здравјето, потсетува нутриционистката и портпаролка на Британското нутриционистичко здружение, Хелен Бонд, која истакнува дека резултатот од споменатото истражување покажува дека за тоа се заслужни флавоноидите.

„Од неодамна знаеме и дека флавоноидите влијаат врз одржувањето на стабилната тежина, така што во организмот го намалуваат нивото на мастите коишто организмот ги апсорбира од храната. Флавоноидите го забрзуваат метаболизмот и влијаат врз намалувањето на апетитот“, вели водителката на студијата, Моника Бертоан од Харвардската школа за јавно здравје.

Најмногу флавоноиди има во малини, боровинки, капини, јагоди, црни рибизли, грозје, цреши, ротквици, некои видови чаеви, какао, крушки, јаболка, како портокали и грејпфрут, кромид и пиперки.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП