Младиот холанѓанец Саша Харланд, одлучи да спроведе еден интересен експеримент. Потполно се откажа од шекерот и алкохолот на месец дена.
Во почетокот тој се бореше со анксиозност и честа промена во расположението, со оглед на тоа дека шекерот и алкохолот го активира организмот да реагира бурно доколку наеднаш се откажат овие намирници од секојдневната исхрана.
Неговата исхрана се состоела главно од овошје и зеленчук, пилешко, риби, мешункасти плодови и семиња.
Само по 25 дена се навикна на новиот режим на исхрана, по што почна да се осеќа добро и да има повеќе енергија.
Здравствената состојба му се подобрила. Притисокот се намалил од 135 на 125, холестеролот паднал за осум отсто, а шекерот во крвта значително се намалил.