Иранските научници истакнуваат дека е неопходно да јадете повеќе црвен и виолетов зеленчук и овошје доколку сакате да ослабите и да ја доведете линијата до совршенство.
Консумирајте црвен или виолетов зеленчук и овошје и можете да си помогнете да го изгубите вишокот килограми, велат иранските научници.
Лицата во истражувањето, кои внесувале повеќе овошје и зеленчук како што е црвениот (виолетов) кромид, лубеницата, грозјето и доматите, изгубиле повеќе килограми и имале помал обем на стукот од оние кои јаделе повеќе бел, жолт, портокалов и зелен зеленчук и овошје.
Состојките со кои се богати овие производи – ликопен, каротеноиди и калиум, веројатно клучните фактори за одржувањето на здрава телесна тежина, велат научниците.