7 мај, 2024
ПочетнаЗДРАВЈЕШто всушност јадеме? Ја бојадисуваат храната со хемикалии за да изгледа посвежо!...

Што всушност јадеме? Ја бојадисуваат храната со хемикалии за да изгледа посвежо! (видео)

bojadisuvanje

Често слушаме приказни како овошјето и зеленчукот се бојадисуваат со цел да изгледаат посвежо и се надеваме дека тоа се само приказни, но…

Судејки според видеото кое се појави на YouTube за жал тоа е вистина.

Во видеото се гледа како зеленчук, поконкретно грашок, се бојадисува, а на лубеницата и се вбризгува некаква црвена хемикалија со цел внатрешноста да и биде интензивно црвена и да ги измами купувачите со својот изглед.

Хемикалијата која е прикажани во видеото, еритрозин Б, обично се кориси во слаткарството за некои видови на бонбони и гелови за украсување на торти. Тоа е всушност адитив (Е 127)

Американското Здружение за храна (FDA)1990 година покрена делумна забрана за користење на еритрозин, бидејќи истражувањата покажаа дека неговата прекумерна консумација при испитувањата кај глувците предизвикала карцином.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП