Глобалните цени на храната опаднале во февруари за еден процент, на најниското ниво во последните четири ипол години, соопшти денес Организацијата при ОН за храна и земјоделство ФАО.
Во соопштението се наведува дека цените на житарките, местото и шеќерот се намалени, цените на маслото мирувале, а само млачните производи зналително поскапеле.
Индексот на цените на храната кој го пресметува ФАО, во февруари изнесувал 179,4, што е за 1,8 поени помалку од вредноста во јануари.
Големото производствто на глобално ниво, ниската цена на нафтата и оргничената побарувачка од големите увозници, вклучувајќи ја и Кина, помогнаа да се запре растот на цените на храната во последната година.
Храната започна да поевтинува во април 2014 година, а индексот во моментот е најнизок од 2010 година.
ФАО прогнозира дека производството на храна во 2015 година ќе достигне 2.542 милијарди тони, што е за осум милиони тони над прогнозите објавени во јануари.