18 јуни, 2024
ПочетнаЕКОНОМИЈАОтворен Инфо Поинт Центар во Тетово

Отворен Инфо Поинт Центар во Тетово

tetovokikjiuk87i

Во Тетово вчера беше отворен Инфо Поинт Центар, кој ќе функционира како дел од проектот „Заштита на трговската марка на производите од прекуграничната соработка“ за прекугранична соработка меѓу Македонија и Албанија, во рамки на Програмата ИПА 2007-2013, финансирана од Европската Унија.

На свеченото отворање учествуваа претставници од компаниите членки на Стопанската комора на северозападна Македонија (СКСЗМ), невладини организации, универзитети, градоначалничката на општина Тетово Теута Арифи, како и претставници од Делегацијата на ЕУ во Скопје.

Овој проект се реализира во полошкиот и југозападниот регион на Македонија и ќе бидат опфатени градовите Тетово, Гостивар, Дебар, Кичево, Струга и Охрид, а од страна на Албанија, градовите Корча и Дибра. Проектот започна да се имплементира на 2 јуни 2014 година, и ќе трае до 2 декември 2015 година.

Претседателот на СКСЗМ Мендерес Кучи истакна дека дамнешна идеја на Комората е започнување иницијатива за подигнување на свеста на компаниите за заштита на трговските марки и производите на начин што почетната инвестиција и регистрацијата на марката во голема мера подоцна ќе им помогне да не се злоупотреби нивното име или марка, која, како што рече, може да ги чини многу, па дури и до губење на имиџот на производот.

Градоначалничката на општина Тетово, Арифи, посочи дека Македонија има многу производи, и оти единствена работа која треба да се направи е да се подигне знаењето на компаниите за заштита на нивните трговски марки.

„Се надеваме дека овој Проект ќе има влијание врз компаниите за нивно освестување од аспект на заштита на трговските марки и производите“, рече Теута Арифи.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП