петок, јануари 28, 2022
ПочетнаЕКОНОМИЈАЕЦБ ја намали каматната стапка на нов минимум

ЕЦБ ја намали каматната стапка на нов минимум

ecbnamalikamata5264164

Европската централна банка ја намали денес референтната каматна стапка на 0,05 проценти од претходниот историски минимум од 0,15 проценти.

Ваквиот потег на ЕЦБ е знак за одлучност на оваа институција да го одржи закрепнувањето на Европа и би можел да биде проследен со низа нови поттикнувачки мерки, оцени агенцијата АП.

ЕЦБ, исто така, ја намали и каматната стапка на депозитите, која банките ја плаќаат за депонираните пари во централната банка, на минус 0,2 од минус 0,1 проценти.

Пазарите, сепак, се во исчекување на прес-конференција за новинарите и обраќање на претседателот на ЕЦБ, Марио Драги, кој би требало да ги изнесе деталите за понатамошните планови на банката.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП