понеделник, 6 февруари 2023
ПочетнаЕКОНОМИЈАЦената која Белгија мора да ја плати

Цената која Белгија мора да ја плати

belgija15lk

Ембаргото на Русија на увозот на стока од земјите на ЕУ, белгиската економија ќе ја чини околу 165 милиони евра.

Поради руската забрана на увозот на земјоделски производи од Белгија, околу 3.000 лица во Белгија би можеле да останат без работа, сметаат белгиските економисти.

Бројот на отпуштените работници во ЕУ, поради економските контрамерки на Русија на претходно воведените мерки кон Москва, може да достигне 130.000, најмногу во Полска, околу 23.000, пренесуваат белгиските медиуми.

Во Германија таа бројка би можела да достигне 21.000, а во САД 11.000 работници. Руското ембарго во Белгија најмногу ги погоди производителите на свинско меско и крушки.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП