24 февруари, 2024
ПочетнаЕКОНОМИЈАММФ: Црна Гора, Бугарија и Кипар ќе бидат засегнати од санкциите против...

ММФ: Црна Гора, Бугарија и Кипар ќе бидат засегнати од санкциите против Русија

imf

Меѓународниот монетарен фонд во најновиот реферат за секундарните ефекти на светската економија до кои ќе доведат санкциите против Русија, ги издвои Црна Гора, Бугарија и Кипар.

Овие три земји се издвоени како мека за руските туристи, што е многу значаен фактор во економиите на Црна Гора, Бугарија и Кипар.

Со порастот на курсот на рубљата и нестабилната економска ситуација, жителите на Русија веќе патуваат многу помалку во странство, што веќе го забележаа земјите од ЕУ, а посебно Чешка.

Капиталните вложувања од Русија надминуваат пет отсто од БДП во Белорусија, Бугарија, Молдавија и Црна Гора. Од Русија, исто така, зависат и финансиските центри на Кипар и Луксембург.

Доколку се појават проблеми со изградбата на „Јужен тек“ без инвестиции можат да останат земјите низ кои гасоводот треба да минува, а тоа се Бугарија, Унгарија и Србија.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП