Иако ви пречи постојаното поскапување на цените, погледнете ја оваа листа со некои од најскапите јадења во светот
Звучи чудно, бидејќи ванилата речиси сите ја користиме, но ванилата се продава 7 долари за 28 грама, што кога ќе пресметате не е воопшто евтино. Имено, потребен е долг период за нејзиното одгледување.
Оваа диња расте само во Јапонија, таа таму важи за деликатес и статусен симбол, затоа не е чудно кога некој дава 26 илјади долари за едно парче од оваа диња. Но, оваа диња во Јапонија може да се купи и за 50-100 долари.
Ова кафе се добива на посебен начин. Цибетката (животно) ги јаде зрната од кафе, кои потоа поминуваат по нејзиниот дигестивен тракт, откако цибетката ќе ги изфрли зрната, тие се сушат и пржат. Во стомакот на цибетката, се наоѓаат ензими кои на кафето му даваат подобар вкус. 450 гр. од ова кафе чини од 100-600 долари.
Иако овие печурки сга се произведуваат во целиот свет, оригиналната јапонска матшутаке печурка е тешко да се најде. Паразитите ја уништија почвата на која овие печурки се одгледуваат. Јапонците берат помалку од 1000 тони годишно, бидејќи цената на овие печурки е 2000 долари за килограм.
Ова полутврдо сирење се произведува од магарешко млеко. Магарешкото млеко е многу квалитетно, а сирењето кое се прави од него е најскапото сирење во светот, Неговата цена е 600-700 долари за 450 грама.
Шафран е најскапиот зачин во светот, а се произведува од сушениот цвет на виолетовото цвеќе. Со само три цветчиња на едно цвеќе, потребни се повеќе хектари со цвеќе за производството на овој зачин, неговата цена изнесува 500-5000 долари за 450 грама.
Белиот тартуф е скап од повеќе причини. Тој е достапен само неколку месеци во текот на годината, во многу мал дел од Италија, а поради тоа што растат под земја, за нивното пронаоѓање се потребни обучени диви свињи или кучиња. Не можат да се размножуваат или одгледуваат вештачки. Во последно време многу е тешко да се пронајдат, а нивната цена изнесува 3,600 долари за 450 грама.