20 јули, 2024
ПочетнаЗДРАВЈЕЗнаци за нетолерантност на глутен

Знаци за нетолерантност на глутен

glutennetolerantnost25

Повеќе од 55 болести се поврзани со глутенот, протеин кој се наоѓа во пченица, ’ржта и јачменот.

Повеќето луѓе чиј организам е нетолерантен на глутен никогаш не ја добиле вистинската дијагноза. Затоа внимавајте на овие знаци и препознајте ги сами симптомите.

– Стомачни и дигестивни проблеми – тука спаѓаат надуеноста, гасовите, грчевите, запекот и дијареата.

– Главоболка и мигрена

– Дијагноза на автоимуни болести како Хашимото тироидитис, ревматоиден артритис, лупус, псоријаза или мултиплекс склероза.

– Прекумерна емотивност која вклучува хронична надразливост и ненадејни, ирационални промени на расположението.

– Невролошки пореметувања како вртоглавица, проблеми со рамнотежата, слабост, вкочанетост во ектремитетите.

– Замор, особено по оброкот кој содржел глутен.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП