2 март, 2024
ПочетнаЕКОНОМИЈАОд денеска тутун ќе се откупува и за време на викендите

Од денеска тутун ќе се откупува и за време на викендите

tutun158mkmkmokoko

Во насока на интензивирање на откупот на тутунот, согласно разговорите кои во Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство се одвиваа оваа седница со сите компании кои вршат откуп на тутун, согласно Законот за тутун и тутунски производи, од денеска откупот на тутун ќе се реализира и за време на викендите.

Станува збор за барање од страна на тутунопроизводителите, кое преку Министерството за земјоделство беше препорачано на откупувачите и беше прифатено.

Од Тутунскиот комбинат Прилеп информираа дека ќе ја почитуваат препораката на Министерството и денеска на сите откупни пунктови ќе се реализира откуп на тутун и тоа темпо ќе продолжи и во наредните денови. И останатите компании прифатија да вршат откуп за време на викендите.

Со оваа мерка се очекува интензивирање и порано завршување на откупот на тутун. Досега се откупени околу 18 милиони килограми тутун. Од МЗШВ информираа дека и во наредните денови будно ќе се следи состојбата со откупот, апелирајќи до откупувачите за реална проценка на тутунот, согласно законските правила и утврдените мостри.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП