23 јули, 2024
ПочетнаЕКОНОМИЈАМакедонија и Бугарија со специјален фонд за кредитирање заеднички проекти

Македонија и Бугарија со специјален фонд за кредитирање заеднички проекти

g_makedonija-i-bugarija

Финансиерите од Македонската и Бугарската банка за развој почнаа разговори за создавање специјален фонд за кредитирање заеднички проекти и подобрување на трговската размена меѓу двете држави.

Бугарската банка, како што е наведено во соопштението, е подготвена со краткорочни заеми да ги кредитира извозот на фирмите кон Македонија.

На иницијатива на Македонско-Бугарската стопанска комора директорите на двете државни банки и нивни експерти ги разгледуваа и иницијативите за заедничко финасирање или гаранции за покрупни инвестициски проекти од заемен интерес за двете економии, со  можност за креирање на балкански продукт и бренд, стимулитивен и профитабилен за  извоз на трети пазари.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП