3 јули, 2025
ПочетнаЗДРАВЈЕЖабуркајте масло во устата три пати неделно по 20 минути и ќе...

Жабуркајте масло во устата три пати неделно по 20 минути и ќе ги спречите и излечите овие болести

Жабуркање на масло во устата може да го намали бројот на штетни бактерии во устата, да го подобри здравјето на непцата и да помогне во спречување на проблеми како што се лош здив и расипување на забите.

Придобивките од гаргара со масло доаѓаат од фактот што бактериите се врзуваат за маслото и се исфрлаат од устата по плакнењето, оставајќи средина со значително помал број бактерии.

Покрај тоа, оваа практика може да го стимулира лачењето на плунка и со тоа дополнително да ја намали количината на бактерии во устата, а одредени видови масла имаат и антиинфламаторни својства.

Употребата на масло за плакнење устата како начин за спречување на расипување на забите, лош здив, крварење на непцата, суво грло и уста и испукана уста има богата историја. Најчесто се поврзува со Ајурведата, традиционална индиска медицина која обично вклучува употреба на сусамово или кокосово масло. Жабуркањето на маслото во устата трае многу подолго, помеѓу 15 и 20 минути.

Сè што е потребно е да ставите една лажица, или околу 15 мл масло, во устата, а потоа да почнете да жабуркате и да ја исплакнете. По плакнењето, маслото треба да се исплука, устата да се исплакне со млака вода, а потоа забите темелно да се измијат на вообичаен начин, со четка и паста за заби.

Според традиционалните ајурведски препораки, рутината со прскање со масло треба да се изведува пред миење на забите, најмалку три пати неделно. За најголеми придобивки, според овој традиционален индиски лек, испирањето на устата со масло треба да се практикува секое утро, веднаш по будењето и на празен стомак.

Прскањето масло во устата треба да биде од корист без оглед на тоа кое масло се користи, но двата најпопуларни избори се:

Сусамово масло: Традиционалната ајурведска практика на пиење масло обично вклучува употреба на сусамово масло, за кое се верува дека е најефикасно во спречувањето на заболувања на непцата и расипување на забите.

Кокосово масло: Денес најчесто се користи, а се препорачува ладно цедено кокосово масло. Покрај пријатниот вкус, кокосовото масло содржи големи количини на лауринска киселина, која има антимикробни својства.

Покрај овие две масла, можно е да се користи речиси секаков друг вид масло, вклучувајќи маслиново, сончогледово, ленено семе и други масла. Препорачливо е секогаш да се користат висококвалитетни, ладно цедени, нерафинирани, идеално органски масла.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП

NEWSLETTER

Добивајте вести на e-mail

Бидете во тек со најновите вести од Денар