Нема сомнеж дека кога станува збор за здрав и одржлив начин на исхрана, медитеранската исхрана има најдобра репутација во светот. И сите знаеме дека тоа не е тренд, туку начин на исхрана тестиран со генерации и докажан како рецепт за долговечност, здравје на срцето и вкусни оброци. И не само тоа. Медитеранската исхрана не е само за храна и рецепти, туку и за начин на живот што се врти околу едноставни, но целосни состојки, сезонска храна и собирање и дружење околу маса полна со свежо приготвена храна.
Медитеранскиот стил на готвење ќе има позитивни ефекти врз здравјето на вашето домаќинство, но исто така ќе ви донесе многу инспирација за вкусни домашни оброци полни со состојки од растително потекло.
И што се подразбира под медитеранска исхрана?
Медитеранската исхрана е инспирирана од традиционалниот начин на подготовка на храна во земјите околу Средоземното Море, како што се: Италија, Грција, Шпанија, но исто така и делови од Блискиот Исток и Северна Африка. Не содржи цврсти правила, но секако нагласува:
-Многу зеленчук, овошје, мешунки, интегрални житарки и јаткасти плодови
-Здрави масти, особено маслиново масло
-Умерени количини риба и други морски плодови
-Минимална количина месо и преработена храна
-Зачини и свежи билки, наместо тешки и масни сосови и премногу сол
-Лесно уживање во оброците, најчесто во друштво на семејството и пријателите
Многубројните придобивки од медитеранската исхрана
Со децении, научните истражувања многу доследно го поврзуваат медитеранскиот стил на исхрана со цела низа придобивки за:
-Здравје на срцето – Докажано е дека го намалува ризикот од срцев удар и мозочен удар;
-Здравје на мозокот – Поврзано е со намален ризик од когнитивен пад и Алцхајмерова болест, како и други форми на деменција;
-Намалување на нивото на воспалителни процеси во телото – Благодарение на состојки како што се јаткасти плодови, маслиново масло и зеленчук, кои имаат антиинфламаторно дејство во телото
-Долговечност – Познато е дека луѓето од Медитеранот живеат подолго и се повитални во староста;
-Одржување на нормална телесна тежина – Тоа е долгорочен одржлив здрав начин на исхрана кој не вклучува гладување;
Најголемата предност на усвојувањето на медитеранскиот стил на исхрана за повеќето луѓе е тоа што тој не е рестриктивен, туку напротив вклучува додавање на многу нови видови храна. Исхраната базирана на растенија, односно исхрана во која преовладуваат растителните производи, е всушност многу близок роднина на медитеранската исхрана. Медитеранскиот тањир е секогаш полн со зеленчук, мешунки, интегрални житарки, семки, јаткасти плодови и билки, а производите од животинско потекло се во помали количини и во никој случај не се задолжителен дел од оброкот.
Ако започнете со медитерански стил на готвење во оставата, мора да ги имате овие состојки:
-Екстра девствено маслиново масло – Се користи за готвење и како основа за преливи за салати. Маслиновото масло е основа на медитеранската кујна;
-Цели зрна – интегрален ориз, јачмен, булгур, интегрални тестенини, кускус, овес – храна полна со растителни влакна што ја формираат основата на многу медитерански јадења;
-Мешункасти растенија – наут, леќа (зелена, кафеава, црвена), бел грав, кафеав и црн грав, црвен грав – храна богата со растителни протеини и со исклучително разновидни можности за подготовка;
-Јаткасти плодови и семки – бадеми, ореви, ф’стаци, сусам (вклучувајќи таан – паста од сусам), сончоглед, семки од тиква – сите овие се состојки кои додаваат вкус, крцкавост и здрави масти на оброците, но и на здравите закуски;
-Суви зачини и свежи билки – сушено оригано, мајчина душица, босилек, рузмарин, ким, цимет, пиперка,…, како и свежи билки како што се магдонос, копар и нане;
-Конзервирани домати и доматно пире – Незаменливи за сосови, чорби и варива. Едноставна конзерва домати е често магичната состојка што ја заокружува комбинацијата од житарки, мешунки и зеленчук во исклучително вкусни и хранливи јадења;
-Маслинки и капари – Ова се додатоци полни со вкус, па затоа додаваат комплексен медитерански вкус на салати, јадења со житарки и тестенини;
-Лук и кромид – ароматичен зеленчук што ја формира основата на вкусот на безброј медитерански јадења;
-Оцет и цитрусни овошја – вински оцет, балсамико оцет + многу лимон за кора и сок – киселината е елементот што ги прави медитеранските јадења освежителни и со прекрасно избалансиран вкус;
-Интегрален леб или домашен леб од квасец – Добриот рустикален леб оди добро со маслиново масло, медитерански намази и додатоци од зеленчук на скара, на пример;
-Дополнителни намирници – растителен јогурт или фета сирење, печени пиперки од тегла, сушени домати – сите овие се одлични додатоци на медитеранските јадења;
Преминувањето на медитерански стил на готвење не бара целосно да ја реновирате вашата кујна. Напротив, со само неколку нови состојки и малку љубопитност, можете да започнете да создавате јадења кои се плод на здрава кулинарска традиција, но во исто време исклучително хранливи и вкусни. И без разлика дали се храните со растенија или само сакате да јадете повеќе интегрална храна.