3 мај, 2025
ПочетнаЗДРАВЈЕНајдолговечни и слаби, и не се должи сè на генетиката: Применете го...

Најдолговечни и слаби, и не се должи сè на генетиката: Применете го јапонскиот метод кога станува збор за исхраната

Јапонците се меѓу најдолговечните народи во светот. Според извештајот „World Population Prospects 2024“ на Одделот за економски и социјални работи на Обединетите нации, очекуваниот животен век во Јапонија за оние родени во 2024 година е 84,7 години. Оваа вредност ја става Јапонија меѓу земјите со највисок животен век во светот. Глобалниот просек, кој ги вклучува сите земји, е 73,30 години.

Исхраната на луѓето во Јапонија се базира на риба и морски плодови. Рибата е богата со јод и омега-3 масни киселини.

Не се само гените клучни, бидејќи кога ќе се преселат на запад, се разболуваат почесто, исто како и луѓето од запад. Тајната за добро здравје и долг живот е во исхраната.

Јодот во исхраната придонесува за:

Стабилна функција на тироидната жлезда – Јапонците редовно јадат храна богата со јод (алги како што се нори, комбу и вакаме) и имаат низок процент на хипотироизам и заболувања на тироидната жлезда.

Превенција на ментални и физички нарушувања – добро ниво на јод може да спречи кретенизам (кај доенчиња), доцнење во развојот на мозокот, нарушување на вниманието и депресија. Јапонците имаат ниска стапка на вакви состојби, особено во споредба со земјите каде што недостатокот на јод е почест.

Влијае на здрав метаболизам и пониски стапки на дебелина – здрава тироидна жлезда е еднаква на здрав метаболизам, што е еднакво на помала дебелина. Јапонците имаат значително пониска стапка на дебелина од многу западни земји.

Доктор Дејвид Дери рекол дека јодот е најдобриот антибиотик и антивирусно средство. Во контекст на фактот дека повеќето болести или започнуваат или продолжуваат со воспаление предизвикано од бактерии и вируси, тогаш ова е важна информација.

Имено, на секои 17 минути крвта рециркулира низ ткивото на тироидната жлезда, во кое, доколку има доволно количество јод, бактериите и вирусите ќе бидат уништени.

Човечкото тело не може да складира јод, па затоа е потребно да се внесува секојдневно.

Светската здравствена организација препорачува возрасниот човек да консумира околу 150 микрограми јод за да ги задоволи дневните потреби за јод, но превентивниот ефект се постигнува само со консумирање поголеми количини. Нема опасност од внесување премногу јод, бидејќи не треба да заборавиме дека луѓето во Јапонија консумираат 12 милиграми јод дневно, што е десет пати повеќе од препораката на СЗО.

Да го следиме примерот на Јапонците! Да го зголемиме внесот на јод преку храната и водата!

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП