Циметот може да ја намали ефикасноста на важните лекови, предупредуваат научниците. Тие откриле дека главната супстанца во циметот, цинамалдехид, се меша во начинот на кој телото ги разградува и елиминира лековите.
Ова е соединение кое му дава на циметот неговиот препознатлив мирис и вкус, а ги активира рецепторите во телото кои го забрзуваат разградувањето на лековите. Ова значи дека лекот може да делува пократко или послабо време отколку што треба.
Повременото попрскување цимет врз овесна каша или во пијалоци се смета за безбедно, велат научниците. Сепак, луѓето што земаат додатоци во исхраната со цимет, кои содржат значително повисоки концентрации на соединенија од кора од цимет, би можеле да бидат изложени на ризик.
Водечкиот научник, професор Шабана Кан, предупреди: „Прекумерната консумација може да предизвика телото пребрзо да го излачува лекот, намалувајќи ја неговата ефикасност“.
Влијае на 47 различни лекови
Познато е дека циметот комуницира со најмалку 47 различни лекови, вклучувајќи разредувачи на крв како аспирин и варфарин, каде што може да го зголеми ризикот од крварење. Сега научниците веруваат дека циметот би можел да влијае на уште поширок спектар на лекови, иако нагласуваат дека се потребни дополнителни истражувања.
Циметот најчесто се користи како додаток во исхраната поради тврдењата дека го намалува крвниот притисок и го стабилизира шеќерот во крвта. Исто така е популарен меѓу поборниците на природната медицина, каде што се користи со векови поради неговите наводни лековити својства. Но, професорот Кан истакна дека многу малку истражувања точно го објаснуваат ефектот на цинамалдехидот, главната активна состојка во циметот.
„Важно е да се разбере како оваа супстанца се апсорбира, метаболизира и со кои телесни рецептори комуницира, за да знаеме како влијае на лековите што луѓето ги земаат секој ден“, додаде таа.
Истражувањата покажуваат дека цинамалдехидот, присутен во маслото од сувото растение, најмногу придонесува за потенцијалните здравствени придобивки од циметот. Циметот содржи и многу антиоксиданси, а некои студии го поврзале неговиот внес со намалување на триглицеридите, холестеролот и нивото на шеќер во крвта, пишува порталот „Healthline“.
Цинамалдехидот го поттикнува разградувањето на одредени лекови во телото
Експертот за долговечност, д-р Мајкл Азиз, го опишува циметот како еден од „најкорисните зачини“ во неговата рутина за здрав и долг живот. Тој верува дека циметот може да го намали ризикот од развој на Алцхајмерова болест, наведувајќи лабораториски истражувања кои покажуваат дека циметот може да спречи формирање на тау протеини, грутки кои се поврзани со болеста. Сепак, научниците забележуваат дека сè уште нема доволно докази за ова тврдење.
Цинамалдехидот претставува потенцијален ризик за луѓето кои земаат лекови бидејќи го поттикнува разградувањето на одредени лекови во телото. Научниците исто така забележуваат дека не секој цимет е создаден еднаков.
Маслото од цимет, кое најчесто се користи во прехранбени производи и козметика, не претставува значителен ризик. Но, кората од цимет, која се продава како зачин, содржи и високи нивоа на кумарин, супстанца што ја разредува крвта. Ова може да биде опасно за луѓе кои веќе земаат антикоагуланси, лекови за спречување на згрутчување на крвта.
Спротивно на тоа, маслото од цимет, кое се користи поради неговите антибактериски својства, речиси и да не претставува никаков ризик.
Додатоците во исхраната не се наменети за лекување, лекување или ублажување на болести
Иако се потребни повеќе истражувања за тоа како точно делува циметот во телото, професорот Кан повикува на претпазливост, особено кај луѓето кои страдаат од хронични заболувања.
„Луѓето кои страдаат од хронични болести, како што се висок крвен притисок, дијабетес, рак, артритис, астма, дебелина, ХИВ, СИДА или депресија, треба да бидат особено внимателни кога користат цимет или други додатоци во исхраната“, предупредува тој.
„Најдобро е да се консултирате со лекар пред да земете какви било додатоци во исхраната покрај препишаните лекови. По дефиниција, додатоците во исхраната не се наменети за лекување, лекување или ублажување на болести“, додава докторот.