Проценките на Светската здравствена организација (СЗО) покажуваат дека повеќе од 1,13 милијарди луѓе страдаат од висок крвен притисок, што го прави еден од главните фактори на ризик за сериозни здравствени проблеми, како што се срцеви заболувања, мозочен удар и оштетување на бубрезите.
Без разлика на најновите истражувања, постојат одредени намирници кои треба да ги избегнуваме во исхраната доколку имаме висок крвен притисок.
Ако применувате исхрана за висок крвен притисок за да си помогнете да управувате со вашата состојба, внимавајте на овие три потенцијални опасности.
Алкохол
Луѓето со висок крвен притисок не треба да пијат алкохол. Додека студиите покажаа дека ниското ниво на внес на алкохол може да има заштитни ефекти врз срцето и може да го намали ризикот од развој на висок крвен притисок, истражувањата јасно наведуваат дека пиењето алкохол со постоечки висок крвен притисок е нездраво.
Алкохолот директно го зголемува крвниот притисок и дополнително ги оштетува ѕидовите на крвните садови, што може дополнително да го зголеми крвниот притисок и да го отежне лекувањето, а истовремено да го зголеми ризикот од компликации.
Освен ако не сакате целосно да го исклучите алкохолот, Американското здружение за срце советува да го пиете само во умерени количини, не повеќе од 1 до 2 пијалоци дневно (една за повеќето жени, две за повеќето мажи).
Солта
Кај некои луѓе, консумирањето премногу сол може значително да го влоши високиот крвен притисок. Во други, иста количина на потрошена сол може да нема ефект. Проблемот е што ниту еден лекар или научник не може да каже каква е ситуацијата со одреден пациент додека не биде предоцна.
Ова, во комбинација со фактот дека премногу сол е штетно за срцето, без оглед на статусот на крвниот притисок, значи дека се препорачува намалена количина на натриум како дел од здравата исхрана пред се друго. Овие препораки се особено важни при регулирање на секундарниот висок крвен притисок поради проблеми со бубрезите.
Иако на почетокот можеби е тешко да се усвои диета со малку натриум, нашиот осет за вкус брзо ќе се прилагоди ако ги следиме овие правила неколку недели. Подготвувањето на сопствени оброци дома од цели состојки, наместо да консумирате преработена храна или да вечерате надвор е лесен начин да го контролирате натриумот во вашата храна.
Мастите се лоши и за срцето и за крвните садови
Заситените масти и транс мастите се лоши и за срцето и за крвните садови. Бидејќи циркулаторниот систем веќе е под голем стрес поради високиот крвен притисок, додадениот напор може да биде катастрофален.
Урамнотежената исхрана за висок крвен притисок треба да вклучува мали количини на заситени и транс масти (црвено месо, брза храна) и умерени количини на други масти (маслинки, масло од канола), додека да се избегнуваат тропски масла.
Наместо црвено месо, уживајте во риба, живина, семки, јаткасти плодови и грав. Сè уште можете повремено да јадете посни парчиња црвено месо. Уживајте во млечни производи без маснотии или со малку маснотии.