Маслиновото масло може да биде корисно за здравјето без оглед на севкупниот квалитет на исхраната.
Една студија анализирала податоци од повеќе од 92.000 учесници во текот на 28 години. Учесниците одговараа на прашања за нивните навики во исхраната и внесот на маслиново масло на секои четири години. Оние кои консумирале повеќе од седум грама (околу половина лажичка) маслиново масло дневно имале 28% помал ризик од смрт од деменција во споредба со оние кои ретко или никогаш не го консумирале.
Сепак, ова е набљудувачко истражување кое може да идентификува асоцијации, но не може да воспостави причинско-последични односи. Со други зборови, не е јасно дали маслиновото масло директно го намалува ризикот од смрт од деменција или дали се вклучени други фактори на животниот стил.
„Оваа студија ги испитуваше здравствените досиеја, записите за смртност, исхраната и прашалниците за фреквенција на храна за да се обиде да ги идентификува можните асоцијации помеѓу конкретното внесување храна и ризикот од смрт поврзана со деменција“, рече Стефанија Форнер, д-р, директор за медицински и научни односи во Здружението за Алцхајмерова болест, за Verywell.
„Ова не е интервентна студија каде што некои луѓе јаделе маслиново масло, а некои не, што е златен стандард за тоа како се спроведуваат клиничките испитувања на третманите“, додаде Форнер.
Иако не можете да се потпрете на една лажичка маслиново масло за да го намалите ризикот од смрт поврзана со деменција, неговото вклучување во вашата исхрана може да обезбеди здравствени придобивки што го поддржуваат когнитивното здравје.
„Одамна знаеме дека маслиновото масло и другите извори на незаситени масти се важни за аспектите на кардиоваскуларното здравје, вклучително и намалување на нивото на холестерол, намалување на крвниот притисок и намалување на ризикот од срцеви заболувања“, изјави Ли Барон, диететичар во The Baseline Lifestyle Co, за Verywell.
Врската помеѓу здравјето на срцето и мозокот е добро воспоставена. Истражувањето објавено во списанието на Американското здружение за срце покажа дека луѓето со поголем ризик од срцеви заболувања имаат послаба когнитивна функција во споредба со оние со помал ризик, што сугерира дека она што е добро за срцето е добро и за мозокот.
Експертите велат дека е важно да се фокусирате на целокупната слика за вашите навики во исхраната, наместо да се потпирате на еден „магичен куршум“ како дневна лажичка маслиново масло за здравјето на мозокот.
„Јадењето целокупна исхрана здрава за срцето може да придонесе за намалување на ризикот од когнитивно опаѓање и деменција“. Сепак, не постои ниту една храна или состојка што е докажано, преку ригорозни научни истражувања, дека спречува, или лекува Алцхајмерова болест или други видови на деменција“, рече Форнер.