На почетокот на секоја година, многу луѓе си поставуваат нови цели поврзани со здравјето, а слабеењето често е на врвот на листата. Но, подеднакво е важно да се грижите за здравјето на вашето срце.
Како и кај повеќето аспекти на благосостојбата, здравјето на срцето започнува со правилна исхрана. Иако постојат бројни хранливи намирници кои го поддржуваат здравјето на срцето, некои опции со висока содржина на заситени масти и натриум може негативно да влијаат на здравјето на крвните садови.
Кардиологот Др. Баскар Семита и нутриционистката Кетрин Жервасио предупредија на преработени производи со висока содржина на натриум, што потенцијално може да доведе до затнување на крвните садови.
1. Сланина
Иако за многумина е суштински дел од појадокот, неговата висока содржина на заситени масти и натриум ја прави сланината штетна за здравјето на срцето.
„Преработеното месо, како сланината, придонесува за висок крвен притисок и го зголемува ризикот од срцеви заболувања“, вели Жервасио за „SheFinds“.
Натриумот во сланината предизвикува задржување на водата во телото и го зголемува крвниот притисок, што го оптоварува кардиоваскуларниот систем.
Наместо тоа, поздрава алтернатива за појадок може да биде посен извор на протеини, како што се печено пилешко или мисиркини гради. Протеините од растително потекло, како што се леќата и гравот, се исто така одличен избор бидејќи обезбедуваат основни хранливи материи без дополнителни ризици.
2. Брзи хамбургери
Плескавиците од рестораните за брза храна се познати по тоа што се богати со заситени и транс масти и натриум, што може да го поттикне создавањето наслаги во артериите и да го зголеми ризикот од срцеви заболувања. Наместо тоа, Жервасио препорачува да направите домашна плескавица со посна мелена мисирка или растителна.
Послужувањето на леб од цели зрна, со многу свеж зеленчук, го намалува внесот на нездрави масти, додека влакната и хранливите состојки го прават оброкот поздрав за вашето срце.
3. Замрзнати колачи и сендвичи за појадок
Замрзнатиот појадок може да биде пригоден, особено во напорните утра, но тие често доаѓаат со високи здравствени ризици. Според др. Семита, печива и замрзнатите сендвичи често содржат хидрогенизирани масти и рафинирани јаглехидрати, кои можат да ги оштетат артериите.
„Оваа храна е богата со транс масти, кои го зголемуваат ЛДЛ холестеролот, а конзервансите во нив го зголемуваат воспалението во крвните садови“, објаснува тој. Хроничното воспаление може да ги ослаби ѕидовите на артериите и да го олесни создавањето наслаги.
За поздрав почеток на денот, Др. Семита предлага англиска кифла од целата пченица со авокадо и свеж домат.
„Полн е со влакна, здрави масти и антиоксиданси – одличен начин да го започнете денот во склад со здравјето на срцето“, заклучил докторот.