8 февруари, 2025
ПочетнаЗДРАВЈЕ50 пати повеќе витамин Ц од лимонот! Откријте ги тајните на чајот...

50 пати повеќе витамин Ц од лимонот! Откријте ги тајните на чајот од шипка

Чајот од шипка е еден од најздравите природни напитоци кој не само што освежува, туку и значително го зајакнува имунолошкиот систем.

 Со 50 пати повеќе витамин Ц од лимонот, овој чај претставува природен сојузник против настинките и вирусите, но за да ги искористите неговите предности, важно е правилно да го подготвите.

Богатство од природата

Плодовите на шипката, кои се собираат во есенските месеци октомври и ноември, се вистински извор на здравје. Тие содржат не само витамин Ц, туку и витамин Б2, каротин, манган, пектин и лимонска киселина.

„Шипката е вистински подарок од природата. Таа има моќ да го зајакне имунитетот, да помогне при воспаленија на бубрезите и да го подобри варењето. Но, вистинската тајна е во нејзината правилна подготовка“, велат експертите.

Здравствени придобивки

Чајот од шипка не само што го зајакнува имунитетот, туку помага и за:

Лекување воспаленија на бубрезите

Чистење на камења и песок во бубрезите

Одржување на здрави крвни садови

Намалување на воспалителните процеси

Дополнително, овој чај ги релаксира мускулите и помага за подобро варење, што го прави совршен избор за секојдневна употреба.

Како правилно да го подготвите?

Витаминот Ц, кој е главниот адут на шипката, е чувствителен на високи температури. Затоа, важно е да го избегнете готвењето на шипката на температури над 60°C.

Подготовка:

Измијте една лажичка сушени шипки, исчистете ги и исечете ги.

Зовријте 200 мл вода и оставете ја да се излади додека не стане млака.

Додадете ја шипката, поклопете и оставете ја да отстои околу 20 минути.

По желба, додадете лимон или мед за подобар вкус.

Препораки за консумирање

Се препорачува да се пие 1-2 шолји од чајот дневно за максимална корист. Со редовна употреба, ќе почувствувате повеќе енергија, подобра отпорност на настинки и општо подобрување на здравјето.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП