11 април, 2025
ПочетнаЗДРАВЈЕСок од бозел - вкусен пијалок полн со витамини

Сок од бозел – вкусен пијалок полн со витамини

Не е ни чудо што често бараме помош на Интернет, особено кога треба да направиме нешто.

Луѓето често „гуглаат“ на интернет како се прави сок од бозел, кога се во прашање рецептите.

Сокот од бозел многумина го сакаат поради благиот вкус и специфичната арома.

Често се меша со лимон или лимонтус, а малку сладок сируп се меша и со газирана вода.

Бозел – извор на здравје

Покрај тоа што ова растение е вкусно, исто така е и многу здраво.

Поради високата содржина на витамините Ц, Б, Б6 и Е, бозелот е класифициран како растение богато со антиоксиданси.

Овошјето може да се користи за правење џем, вино и сок. Овошјето во сурова состојба има лут вкус, па затоа мора да се готви за да може да се јаде. Цветот, пак, може да се јаде и сиров. Ако цветот се вари со шеќер, се добива вкусен сируп, веќе надалеку познатиот сок од бозел, кој се добива со потопување на цветовите во шеќер и вода.

Докажано е дека содржината на полифенол во сокот се намалува и до 40% за само еден месец, додека се зголемува дури и кај виното.

Овошјето богато со полифеноли е одлично за правење џем, а ја губи својата адстрингентност кога се готви. Затоа џемот е многу вкусен.

Бозелот е одличен извор на витамини, антиоксиданси и минерали. Анализите покажаа дека содржи компоненти со висока биолошка активност, пред сѐ полифеноли.

Бозел – лековити својства

Бозелот во народната медицина се користи за лекување на многу болести. Има лековити својства кои произлегуваат од присуството на полифеноли, кои имаат антиоксидантни својства и можат значително да влијаат на текот на болеста. Тие го прават тоа така што се спротивставуваат на оксидативниот стрес, го намалуваат крвниот притисок, го намалуваат шеќерот во крвта, го стимулираат имунолошкиот систем, антитуморниот потенцијал и друго.

Вообичаено било да се користат суви бобинки или сок против грип, инфекции, главоболки, забоболки и како лаксатив.

Бобинките и цвеќиња се богати со антиоксиданси и витамини кои го зајакнуваат имунолошкиот систем. Затоа бозелот е одлична превенција и прва помош за воспаленија, стрес, но и кога е во прашање здравјето на срцето.

Исто така се користи во:

Запек

Болка во мускулите

Инфекции на респираторните органи

Главоболка

Треска

Проблеми со бубрезите

Поблаги проблеми со кожата

Стресот

Црниот бозел

Црниот бозел е одличен во борбата против настинка и грип, лечи синуси и воспаленија, ги ублажува алергиите, ги решава проблемите со запек, го намалува холестеролот и го елиминира процентот на маснотии во организмот.

Бројни истражувања покажаа дека е ефикасен во борбата против ракот. Ефикасно е и како антиинфламаторно средство за плакнење на устата за проблеми со отечени непца или болки во грлото.

Инаку, покрај сок, многу други народи прават и некои други вкусни работи од бозел.

Германците од цвеќињата прават освежителен пенлив пијалок, а од цветот има и ликери и вино. Од нив се прави џем во Славонија, пити и сос во Англија, додека Германците подготвуваат компот, овошен сок, вино, каша и други јадења.

Во земјите од поранешниот Советски Сојуз подготвувале оцет и ликер, како и зачин од бозел, додека во Швајцарија бозелот се одгледува и преработува во големи количини.

Важна забелешка

Лисјата и незрелите бобинки се отровни поради самбубринот, па на тоа треба да обрнете посебно внимание.

Рецепт за сок од бозел (сируп)

Ви треба:

Се викаат 30-40 цвеќиња

3 литри зовриена вода

2-3 вреќи со маточина

2 кг шеќер

Подготовка:

Цветовите од бозел ставете ги во поголемо тенџер или лонец. Се покрива со ладна вода, се покрива и се остава да отстои околу 8 часа. Процедете низ густа цедалка или крпа, а потоа додадете шеќер и сок од лимон.

Наместо лимонтус, можете да додадете сок од лимон.

Мешајте додека не се раствори шеќерот. Истурете го сокот од бозел во чисти шишиња и затворете ги. Подготвениот сок/сируп од бозел чувајте го во фрижидер.

Ако сакате вашиот сок да трае подолго, можете да додадете конзерванс или да го пастеризирате. Исто така, имате можност да го замрзнете сокот, но во тој случај треба да користите пластична амбалажа.

Ако сакате повеќе концентриран сок, можете да додадете помалку шеќер во оваа количина на течност. Наместо шеќер, можете да користите засладувач по ваш избор.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП