Освен што се користи како зачин и додаток во јадењата, жалфијата има улога и во зачувување на здравјето.
Оваа разновидна билка е достапна во свежа, сушена или маслена форма, нудејќи различни здравствени придобивки.
Жалфијата е многу ароматична и има карактеристичен мирис.
Се користи само листот, а најлековитиот лист се добива кога жалфијата ќе почне да цвета.
Таа е исклучително здрава
Богата е со есенцијални витамини и минерали, вклучувајќи ги витамините К, Б6, Ц, Е, како и железо, калциум, манган, магнезиум, цинк и бакар. Содржи и антиоксиданси како кофеинска киселина, хлорогена киселина и розмаринска киселина, кои се клучни во борбата против оксидативниот стрес во телото.
Жалфијата е богата со полифеноли, со повеќе од 160 различни полифенолни соединенија, кои го зајакнуваат имунолошкиот систем и го штитат телото од слободните радикали. Истражувањата покажуваат дека овие полифеноли имаат антиинфламаторни, антиканцерогени и невропротективни својства.
Покрај тоа, традиционално се користи за ублажување на симптомите на менопауза и регулирање на нивото на шеќер во крвта.
Вклучувањето на жалфија во исхраната може да се постигне на различни начини, од додавање во супи и чорби до употреба во маринади и сосови.
Жалфијата е ефикасна и кај болестите на дишните органи бидејќи го поттикнува исфрлањето на слузта.
Освен тоа, жалфија е ефикасна и при дијареа, болки и грчеви во стомакот.
Исто така, може да влијае на лекувањето на ревматизам, гихт и нервни нарушувања поврзани со овие болести.
Три начини да се користи жалфија
Може да се користи на многу начини.
Сируп од жалфија
Ви треба:
-150 грама свежа жалфија
-два литра вода
-1,5 кг шеќер
-15 грама лимонска киселина
-еден до два лимони
Жалфијата (и други лековити билки доколку ги користите) исчистете ја од суви лисја, измијте ги под ладна вода и исечкајте ги на помали парчиња. Растворете го шеќерот во водата, мешајте додека не се раствори и оставете да зоврие. Исклучете ја топлината и оставете ја водата да „дише“. Прелијте ги со исечканите билки, задолжително поклопете и оставете да се олади.
После тоа, извадете ги листовите, добро исцедете ги со рацете и додадете лимонска киселина и сок од лимон. Убаво измешајте да се растопи и сè да се соедини. Потоа процедете го сирупот низ ситно цедалка или двојна газа и истурете во шишиња. Добро затворете и чувајте ги на ладно и темно место. Загарантирано може да се чува најмалку една година, а доколку се плашите дека ќе се расипе, можете дополнително да го пастеризирате во рерна.
Ликер од жалфија
Ликерот од жалфија се пие како аперитив или дигестив. Има интересен, ароматичен вкус. Освен листовите овде се додава и цветот.
Ви треба:
-добар грст лисја и цветови од жалфија
-175 мл шеќер
-230 мл вода
-700 мл ракија, најдоброто грозје
Листовите и цветовите ставете ги во шише или стаклена тегла и прелијте со ракија. Затворете и оставете на топло место осум дена. Деветтиот ден се цеди во друго чисто шише. Растворете го шеќерот во вода на тивок оган и загрејте додека не зоврие. Исклучете го огнот, изладете го сирупот и додадете го во ракијата. Затворете го шишето и чувајте го на ладно и темно место.
Сушена жалфија
Сувата жалфија е наједноставниот начин да ја зачувате во текот на зимата, а потоа да ја користите како чај за гаргара против болки во грлото, непцата и рани.
Гранчињата можете да ги исушите така што ќе ги врзете во сноп и ќе ги закачите на суво и воздушно место.
Листовите најдобро се сушат на жичана решетка за да се овозможи воздухот да поминува низ нив, но ќе функционира ако ги раширите на сува крпа, хартиена крпа или хартија за пергамент. Често вртете ги за да се сушат рамномерно. После тоа, чувајте ги во тегли и чувајте ги на ладно и воздушно место.