Совети кои можат да ви помогнат да ги изберете најдобрите зимски капи.
Зимската сезона започна, а ставањето на кисела зелка е незаменлив елемент.
Повеќето домаќинки веќе го пробале најдобриот рецепт за кисели краставички, некои веќе киселеле и зелка, а други деновиве се подготвуваат за тоа.
Сепак, зеленчукот и овошјето носат со себе еден здравствен ризик, а тоа е дека содржат зголемено количество нитрати.
Нитратите се хемиски соединенија кои се додаваат во овошјето и зеленчукот со цел плодот да созрее што е можно побрзо.
Проблемот е што кога оваа хемикалија ќе влезе во храната, таа станува опасност по здравјето.
Кај младата зелка, нитратите најмногу се акумулираат во корените и површинските листови, а најмалку во средината на главата.
Затоа експертите апелираат да не го јадете коренот, кој многумина сакаат да го грицкаат кога ќе ја „издлабат“ главата пред да ја стават во бурето и да почнат да киселат.
Ако готвите слатка зелка, задолжително фрлете ги надворешните листови, најверојатно содржи нитрати.
Која количина на нитрати е опасна?
Според препораките на Светската здравствена организација, безбедното внесување на нитрати е 5 mg на килограм телесна тежина дневно. Значи, за човек кој тежи, на пример, 60 кг, нема да биде проблем ако внесе 300 мг нитрати преку храната, што е отприлика околу 400 г свежа зелка (се разбира, ако го извадите коренот и површинските листови, количината на нитрати по грам зелка се намалува).
Сепак, експертите забележуваат дека нема причина за грижа, бидејќи не секоја главица зелка е „полна со хемикалии“. Едноставно треба да бидете внимателни со плодовите кои се хранети со органски и минерални ѓубрива за да растат побрзо и да бидат поголеми.
Како да се избере најдобрата зелка?
При изборот на зелка мора да се внимава на мирисот и изгледот.
Зеленчукот треба да мириса токму – како зелка.
Надворешните листови на зеленчукот мора да бидат недопрени, без оштетувања и да имаат карактеристична форма и боја (бела, зелена или виолетова).
Надворешните листови не треба да се суви, а кај бели и виолетови сорти и овие листови треба да „блескаат“.