Еве четири клучни фактори кои треба да ги избегнувате доколку сакате да го одржувате вашето срце здраво, советува д-р Лондон.
Со 25-годишно искуство во кардиоторакална хирургија, д-р Џереми Лондон има неколку важни совети за секој кој сака да го заштити своето срце и да го одржува здраво. Благодарение на својата работа, која секојдневно спасува животи, тој се стекна со непроценливо знаење за штетните навики кои можат да го загрозат здравјето на срцето.
Пушењето
Д-р Лондон предупредува дека внесување никотин може сериозно да го загрозат здравјето на срцето.
„Пушењето директно ја оштетува слузницата на крвните садови, ја зголемува можноста за атеросклероза, односно стврднување на артериите и придонесува за затнување на крвните садови“, објаснува д-р Лондон и додава:
„Тоа е веројатно најлошото нешто што можете да го направите за своето срце.
Алкохол
Иако една чаша вино со вечера често се смета за прифатлива, д-р Лондон истакнува дека дури и умереното консумирање алкохол може да предизвика сериозна штета на телото.
„Кога пиеме алкохол, тој се разградува во телото на ацеталдехид и ацетат. Ацеталдехидот е директно токсичен за секоја клетка во телото, додека ацетатот е само празна калорија“, објаснува д-р Лондон.
Алкохолот не само што го оштетува срцето, туку може да предизвика и низа други здравствени проблеми.
Плакнење на устата со алкохол
Алкохолот во средствата за плакнење на устата може да направи повеќе штета отколку корист, предупредува д-р Лондон.
Миењето на устата што содржи алкохол ги уништува здравите бактерии во устата кои се важни за нашиот дигестивен и имунолошки систем“, истакнува докторот.
Овие бактерии помагаат во регулирањето на крвниот притисок со производство на азотен оксид, па нивното уништување може да го зголеми ризикот од хипертензија.
Преработена храна
Доктор Лондон предупредува и на сериозните ефекти што може да ги има преработената храна врз срцето и целокупното здравје.
„Протеините, мастите и јаглехидратите од храната што ја јадеме стануваат градежни блокови на нашите клетки. „Нашиот план за исхрана директно влијае на тоа колку здраво можеме да живееме“, вели д-р Лондон.
Преработената храна – како сладолед, тестенини, колачи и готови оброци – содржи додадени шеќери, конзерванси и состојки кои можат да го зголемат ризикот од срцеви заболувања и други здравствени проблеми.
Со отстранување на овие фактори од секојдневниот живот, можеме значително да го намалиме ризикот од срцеви заболувања. Размислете за прилагодување на исхраната и навиките и контактирајте со експерти за совет и поддршка, пишува Today.