Сезоната на вируси е пред нас, а обезбедувањето соодветен внес на хранливи материи одговорни за здрав имунолошки систем е важно за да се намали ризикот од инфекција.
Генерално, хранливите материи најдобро се добиваат од храната. Но, реално, повеќето луѓе не ги задоволуваат своите потреби преку исхрана.
Така, додека јадете цела, хранлива исхрана е најдобриот начин да ги добиете витамините за зајакнување на имунитетот, додатоците можат да помогнат да се пополнат тие празнини додека одиме во сезоната на настинки и грип.
За да се заштитите од грип или настинка, здравствените експерти споделија со The Healthy неколку витамини и додатоци на кои се потпираат за време на сезоната на вируси.
- Витамин Ц
Иако витаминот Ц не може да спречи настинка, студија од 2017 година сугерира дека тој сè уште е клучна хранлива материја за силен имунолошки систем.
- Витамин Д
Многу луѓе не добиваат доволно витамин Д преку нивната исхрана – за жал, тоа е тешко.
Има неколку намирници кои природно содржат витамин Д (масните риби, јајцата и печурките се добри извори), а најдобриот начин да се внесе доволно витамин Д е преку изложување на сонце, што може да биде предизвик во текот на зимските месеци.
Ова е причината зошто земањето додаток на витамин Д е високо на листата на многу медицински професионалци.
- Витамин Е
Витаминот Е е моќен антиоксиданс кој може да ја зајакне функцијата на имунолошкиот систем.
Недостатокот на витамин Е е редок, па како и со било што друго, премногу земање, може да биде штетно.
Одлични извори на витамин Е се семките и јаткастите плодови, темно лиснат зеленчук како спанаќ и брокула, овошје како киви, домати и манго.
- Цинк
Цинкот е потребен за изградба на нови клетки на имунолошкиот систем, а истражувачите теоретизираат дека цинкот може да ја намали сериозноста и времетраењето на симптомите на вирусот (особено ако го земете во рок од 24 часа од почетокот на симптомите).
Неодамнешните истражувања дури открија дека цинкот има позитивни ефекти и потенцијални терапевтски придобивки во третманот на Ковид, но потребни се повеќе истражувања за да се разбере неговата улога во борбата против вирусните инфекции.
- Омега-3 масни киселини
Во зависност од вашата исхрана – на пример, ако не јадете риба – може да не внесувате доволно од оваа хранлива материја.
Земањето додаток на омега-3 масни киселини може да биде добро решение.
- Пробиотици
Некои од најдобрите диететски извори на пробиотици вклучуваат комбуха, кимчи, кефир, кисела зелка, темпе, мисо, нато и друга ферментирана храна.
Пробиотиците се наоѓаат во храната богата со растителни влакна како што се лукот, кромидот, празот, бананите, наутот, јачменот, овесот, јаболката, крушите, лененото семе, пченични трици и алгите.