Освен со скапотијата, граѓаните се соочуваат и со уште еден поизразен проблем – квалитетот на храната што се продава во маркетите.
Имено, многумина се жалат на тоа дека она што го добиваат за своите пари е далеку под нивото на очекувањата. Месото, кое традиционално е основа на нашата исхрана, често е наполнето со вода, а млечните производи, како јогуртот, добиваат необични мириси, што создава сомнеж за нивниот квалитет.
„Влегов во супермаркетот за да купам пилешко месо и откако го донесов дома, забележав дека е толку водено што изгледа како да е потопено во море. Се плашам да им давам такво месо на децата”, вели Марија, 42-годишна мајка и домаќинка.
Според многу стручњаци, ситуацијата со квалитетот на храната е резултат на недостатокот на регулации и контрола во прехранбената индустрија.
Потребата за намалување на производните трошоци и зголемување на профитите доведува до компромис со квалитетот.
„Месото често е полнето со вода за да се зголеми тежината, а тоа е само еден од многуте трикови кои ги користат производителите. Исто така, видливиот недостаток на свежина во млечните производи е алармантен, и тоа не треба да биде нормално”, објаснуваат нутриционистите.
Слични проблеми се забележуваат и со млечните производи.
„Купив јогурт од познат бренд, но кога го отворив, мирисаше на некои растенија, како да не е првично направен од млеко,” вели Петар, 35-годишен скопјанец.
Многу граѓани веруваат дека подобро е да се купува од локални производители.
„Се обидувам да најдам локални производители на месо и млеко, но честопати и тие се на удар од глобалната трговија и не можат да се натпреваруваат со големите супермаркети. Сите сакаме да јадеме здраво и квалитетно, но опцијата за тоа чини многу пари”, додава Марија.
Проблемот со квалитетот на храната не е нов, но во последно време стана особено актуелен.
Граѓаните бараат итни мерки од надлежните органи за подобрување на безбедноста на храната и заштита на нивните права.
„Не можеме да продолжиме да јадеме нешто што не знаеме што е. Бараме проверка на квалитетот на производите“, вели Петар.
Тековната ситуација укажува на потреба од промени и подобра контрола на прехранбената индустрија.
Б.З.М.