Не е тајна дека доброто здравје и зеленчукот одат рака под рака. Една од значајните здравствени придобивки од зеленчукот е тоа што тие помагаат да се подобри здравјето на цревата. Здравото црево може да го помогне варењето, да го зајакне имунолошкиот систем и да го поддржи менталното здравје. Сепак, на еден зеленчук особено е потценета нутритивната моќ, вели гастроентерологот д-р Вил Булсиевич.
Според објавата на д-р Булсиевич на Инстаграм, внесувањето на бриселско зелје во вашата исхрана може да ја промени играта за вашето здравје на цревата.
Во објавата, д-р Булсиевич објаснува како содржината на влакна го прави бриселското зелје суперхрана за здравјето на цревата. Покрај тоа, студиите покажуваат дека влакната помагаат да се подобри здравјето на цревата преку промовирање на растот и активноста на корисни бактерии, поддршка на редовното празнење на дебелото црево и одржување на здрава животна средина во цревата.
Бриселското зелје може да помогне во борбата против ракот
„Бриселското зелје се неверојатни и одлични за вашите црева. Тие се исто така неверојатен извор на влакна и антиоксиданси кои се борат против воспалението во телото“, вели гастроентерологот во објавата.
Според една студија од 2022 година, зеленчукот како што е бриселското зелје, има антиоксидантни својства кои може да го намалат ризикот од рак. Како што објасни д-р Булсиевич во објава на Инстаграм: „Кога мислите на зеленчук, мислите на борбата против ракот. Истражувањата всушност покажаа дека луѓето кои консумираат повеќе од овие зеленчуци имаат помал ризик од развој на неколку видови на рак“.
Тој, исто така, истакнува дека сировото бриселско зелје може да има повеќе антиоксиданси од вареното. Значи, ако не сте љубител на варено бриселско зелје, гастроентерологот предлага: „Исечете неколку бриселски зелки во вашата салата. Тоа е одличен начин да ги вклучите во вашиот оброк“.