20 јули, 2024
ПочетнаТЕХНОЛОГИЈА„Android 15“ пристигнува следниот месец?

„Android 15“ пристигнува следниот месец?

Не сметајќи ја серијата „Pixel 9“, дури единаесет телефони и таблети „Google Pixel“ ќе бидат првите кои ќе ги почувствуваат придобивките и ќе го стартуваат новиот оперативен систем „Android 15“.

„Google“ наскоро ќе ја претстави својата нова водечки серија на телефони „Pixel 9“, поточно на 14-ти август. Како и обично, новиот телефон на „Google“ ќе биде првиот во светот на мобилните уреди опремени со најновата верзија на системот „Android 15“. Ова може да значи дека официјалната верзија на „Android 15“ исто така ќе биде лансирана во август. Телефоните и таблетите на „Google“ – „Pixel“ ќе ја имаат и првата можност да бидат први во светот на мобилните уреди што ќе добијат надградба на најновата верзија на „Android 15“.

Минатогодишната серија „Pixel 8“ беше лансирана во октомври, а тогаш беше лансирана и официјалната верзија на „Android 14“. Затоа, многумина веруваат дека сега официјалната верзија на „Android 15“ може да биде објавена заедно со серијата телефони „Pixel 9“. Според претходно објавениот распоред за издавање на „Android 15“ на „Google“, претставниците на компанијата рекоа дека јавната бета верзија ќе биде лансирана во април, а стабилната верзија ќе започне да се дистрибуира во јуни. Точното време на официјалната верзија не е наведено.

Покрај серијата „Pixel 9“, која ќе има инсталиран „Android 15“, 11 други телефони и таблети „Google Pixel“ ќе ја добијат првата серија ажурирања, вклучувајќи ги „Pixel 6“, „6 Pro“, „6a“, „7“, „7 Pro“, „7a“, „8“, „8 Pro“, „8a“, „Pixel Fold“ и „Pixel Tablet“.

„Google“ ги изостави „Pixel 4a“ (5G), „5“ и „5a“ од ажурирањето на „Android 15“. Овие стари телефони имаат само 3 години ажурирања на „Android“. Од друга страна, тоа значи и збогум на процесорите на „Qualcomm“. Почнувајќи од серијата „Pixel 6“, „Google“ се префрли на „Tensor“ процесорите во соработка со „Samsung“, пренесува тајванскиот „The Liberty Times“.

Единаесет телефони и таблети „Pixel“ прво го добиваат ажурирањето на „Android 15“ (серијата „Pixel 9“ со пристигнува претходно инсталирана):

„Pixel 6“, „6 Pro“, „6a“

„Pixel 7“, „7 Pro“, „7а“

„Pixel 8“, „8 Pro“, „8a“

„Pixel Fold“

„Pixel Tablet“

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП