20 јули, 2024
ПочетнаТЕХНОЛОГИЈАОваа лозинка хакерите ја пробиваат на прва! Им требаат само 60 секунди

Оваа лозинка хакерите ја пробиваат на прва! Им требаат само 60 секунди

Со малку пари, но со правилен алгоритам, повеќето лозинки може да се пробијат многу побрзо отколку што мислите.

Според новата анализа на Kaspersky, речиси две третини од анализираните 193 милиони лозинки биле пробиени за помалку од 60 минути, а речиси половина за помалку од 60 секунди.

Методот што се користи за да се направи ова се нарекува паметен напад со „брутална сила“, каде хакерите создаваат алгоритам и потоа ги пробуваат сите можни комбинации за да ја најдат точната лозинка.

„Алгоритмите за такво погодување се обучуваат на големи бази на податоци со лозинки со цел да се пресмета веројатноста за повторување на некои букви или бројки и да се испробаат различни комбинации“, велат од споменатата антивирусна компанија.

Иако е доста популарен, пристапот со брутална сила сè уште не е толку ефикасен како некои други алгоритми за пробивање лозинки, од едноставна причина што е доволно да се додадат елементи како име или датум на раѓање на „паметната претпоставка“ за значително да се забрза процесот.

Генерално, покажува анализата, 10% од лозинките можат да се пробијат на овој начин во која било временска рамка, но тој процент драстично скока кога на методот ќе се додаде „паметното погодување“ – до дури 45% со овој алгоритам.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП