25 јули, 2024
ПочетнаТЕХНОЛОГИЈАЗа што се е способна вештачката интелигенција?

За што се е способна вештачката интелигенција?

Поранешната директорка на OpenAI, која работеше на смена на извршниот директор Сем Алтман, издаде некои од најостри предупредувања за иднината на вештачката интелигенција.

Во интервју за време на самитот за AI+, Хелен Тонер – поранешен член на одборот на OpenAI сугерираше дека ризиците што вештачката интелигенција ги поставува за човештвото не се само најлошите сценарија на научната фантастика.

„Мислам дека понекогаш луѓето ја слушаат фразата „егзистенцијален ризик“ и само помислуваат на Skynet и роботи кои пукаат луѓе“, истакнува Тонер, мислејќи на злобната технологија за вештачка интелигенција од филмовите „Терминатор“, која во голема мера се користи како метафора за најлошиот случај на воздигнување на AI.

„Има многу други начини на кои вештачката интелигенција навистина може да ги одведе работите во лоша насока, а ние си правиме лоша услуга со игнорирање на овие многу специфични приказни“, вели Тонер.

Тонер ја изгради својата кариера како врвен истражувач во Центарот за безбедност и технологија Џорџтаун, истражувајќи ги технолошките закани. За време на нејзиниот мандат, таа ги критикуваше безбедносните протоколи на OpenAI во безбедносниот извештај што потенцијално доведе до краткотрајно исфрлање на Алтман од OpenAI кон крајот на ноември минатата година.

„Ова е многу моќна технологија. Не знаеме како функционира. Моментално се развива и турка напред од многу мала група луѓе“, рече Тонер во таа прилика.

Сепак, освен демистификацијата на вештачката интелигенција, Тонер сега има малку поинаков став од пред шест месеци.

„Дефинитивно сакам да му дадам шанса на новиот одбор. Тие имаат многу нови структури, кои не можевме да ги имплементираме пред ноември минатата година“, истакна таа за време на Самитот на AI+.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП