23 јуни, 2024
ПочетнаАВТОБИЗ„Има малку поминато, баба ја возела“ – не верувајте во бројките на...

„Има малку поминато, баба ја возела“ – не верувајте во бројките на километражата

Во светот на половните возила, километражата често се смета за клучен индикатор за состојбата на возилото.

Според искусни препродавачи на автомобили, како нашиот соговорник Еркан од Скопје, постои непишано правило дека возилата со помалку од 200.000 километри се сметаат за „сигурна куповина“.

Оваа бројка се смета за праг на доверба под кој возилата сè уште можат да обезбедат добра услуга без значителни дополнителни трошоци.

Сепак, пазарот на половни возила не е секогаш транспарентен.

Автомеханичарите предупредуваат дека е честа пракса продавачите да ги намалуваат километражите на возилата за да ги направат поатрактивни за купувачите.

Во екстремни случаи, возило кое реално има поминато 400.000 километри може за само 15 минути да биде прикажано како да има поминато само 150.000 километри.

„Соодветната технологија и алатки се лесно достапни и често се користат за намалување на километражата на возилата. За само 15 минути може да се направи возилото да изгледа како ново, но во реалноста, моторот и другите критични компоненти може да се близу до крајот на нивниот животен век. Сепак, и возила кои на километражата покажуваат 150.000 километри, може да имаат скриени знаци на истрошеност кои укажуваат на многу поголема километража. Потрошени педали за гас и сопирачки, износени седишта, и избледени контролни копчиња се само некои од индикаторите кои може да покажат дека возилото е повеќе користено отколку што километражата покажува“, вели автомеханичар од Ѓорче Петров.

Ова може да доведе до сериозни финансиски последици за неподготвените купувачи кои можат да се соочат со скапи поправки во иднина.

Затоа, експертите советуваат потенцијалните купувачи да бараат детална сервисна историја и да инсистираат на темелен преглед од страна на независен механичар пред да го купат автомобилот.
Исто така, додаваат тие, важно е да се земат предвид други фактори како возраста на возилото, неговата марка и модел, како и општата состојба на возилото.

На крајот, километражата е само еден аспект кој треба да се разгледа при купувањето на половно возило.

Со внимателен пристап и правилна проверка, купувачите можат да најдат вредни возила кои ќе служат верно уште многу години.

Секако, секогаш е препорачливо да се консултирате со професионалци и да не се потпирате исклучиво на бројките на километражата.

Б.З.М.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП