23 јуни, 2024
ПочетнаАВТОБИЗVolvo го воведува првиот пасош во светот за батерии за електрични возила

Volvo го воведува првиот пасош во светот за батерии за електрични возила

Volvo Cars го објави лансирањето на првиот пасош за батерии за електрични возила, кој ќе го евидентира потеклото на суровините, компонентите, рециклираната содржина и јаглеродниот отпечаток за неговиот водечки SUV EX90. Овој чекор е дел од напорите на Volvo кон поголема транспарентност и одржливост во производството на електрични автомобили.

Пасошот е развиен во партнерство со британскиот стартап Circulor, кој користи блокчејн технологија за следење на синџирите на снабдување. Работата на овој проект траеше повеќе од пет години. Задолжителните пасоши за батерии за електрични возила во Европската унија стапуваат на сила во февруари 2027 година, но Volvo го воведува системот речиси три години порано.

Ванеса Бутани, шеф на глобалната одржливост на Volvo, рече дека целта на воведувањето на пасошот е да се обезбеди максимална транспарентност за купувачите на автомобили, бидејќи Volvo планира да произведува само електрични автомобили до 2030 година. „За нас е навистина важно да бидеме пионери и лидери“, рече Бутани.

Првите модели EX90 веќе се произведуваат во фабриката на Volvo во Чарлстон, Јужна Каролина, а испораките до клиентите во Европа и Северна Америка се очекуваат во втората половина од годината. Сопствениците на Volvo ќе можат да пристапат до поедноставената верзија на пасошот преку QR-кодот од внатрешната страна на возачката врата.

Пасошот постепено ќе се воведува во сите модели на Volvo EV, а целосната верзија на пасошот ќе биде доставена до регулаторите. Исто така, пасошот ќе содржи ажурирани информации за здравјето на батеријата во текот на 15 години, што е клучно за проценка на вредноста на користените електрични возила. Цената по автомобил ќе биде околу 10 долари.

Системот на Circulor ги следи материјалите од батериите од рудниците до индивидуалните автомобили, ги поврзува производствените системи на добавувачите за следење на материјалите низ синџирот на снабдување и ги проверува месечните сметки за енергија на добавувачите, земајќи предвид колку енергија доаѓа од обновливите извори за да се пресмета севкупниот јаглероден отпечаток.

Пасошот бара промени во начинот на кој Volvo ги следи деловите низ неговиот производствен процес, за да се разбере потеклото на секој дел во секое возило.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП