23 јуни, 2024
ПочетнаКАРИЕРААко двајца не се полицајци, третиот сигурно е – зошто ова е...

Ако двајца не се полицајци, третиот сигурно е – зошто ова е најпосакуваната професија во Македонија?

Во последните години, професијата полицаец во Македонија стана една од најпосакуваните кариери меѓу младите.

Со зголемената потреба за безбедност и стабилност, како и подобрените услови за работа, многу млади луѓе се одлучуваат да ја следат оваа патека.

Според последните истражувања, интересот за работа во полицијата значително пораснал, особено по воведувањето на новите програми за обука кои нудат напредна технологија и методи на учење.
Овие програми се дизајнирани да ги подготват кандидатите за различни предизвици кои ги носи модерното општество.

Министерството за внатрешни работи активно работи на промоција на полициската професија како престижна и почитувана.

Kампањите кои ги истакнуваат бенефициите од работата во полицијата, како што се конкурентната плата, можностите за напредување и чувството на придонес кон општеството, се обидуваат да привлечат квалитетни кадри.

Покрај тоа, полициските службеници уживаат во зголемената поддршка од заедницата.

Програмите за вклучување на граѓаните и изградба на доверба меѓу полицијата и јавноста се покажаа како успешни во создавањето на позитивна слика за полициските сили. Со сите овие фактори, не е изненадување што многу млади се стремат кон оваа професија.

„Полициската работа во Македонија се претвора во синоним за стабилност, сигурност и професионален развој, правејќи ја една од најпочитуваните и најпосакуваните кариери во земјата“, објаснуваат познавачите.

Инаку, обуката за полицајци во Македонија трае една година. Во Центарот за обука во Идризово, неодамна свечено беа промовирани новите полициски службеници од генерацијата 2023-2024.
Вкупно 508 нови полицајци, од кои 416 мажи и 92 жени, ја завршија обуката.

Техничкиот премиер, Талат Џафери, им честиташе на новите припадници на полицијата и ги охрабри да бидат чесни, посветени и подготвени за предизвиците на работата.

Полицијата како институција работи во служба на граѓаните, каде секој граѓанин е подеднакво важен, независно од личните определби и уверувања.

За професионалниот полицаец, нема помалку или повеќе важна задача, сите граѓани се еднакво исти пред законот и имаат еднакво исто право на безбедност.

Б.З.М.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП