Црниот дроб е неверојатно важен орган во нашето тело, кој постојано работи на извршување на своите клучни функции, вклучително и елиминирање на токсините.
Ја разградува храната што ја консумираме, го регулира нивото на холестерол, му помага на телото да ги апсорбира мастите и ја одржува рамнотежата на хормоните. Поради оваа причина, важно е да се јаде храна која го поддржува здравјето на црниот дроб и го одржува во оптимална состојба.
Дисфункција на црниот дроб може да доведе до метаболички нарушувања, па дури и дијабетес тип 2.
Рибите, како што е лососот, се богати со омега-3 масни киселини кои го поддржуваат здравјето на црниот дроб, намалувајќи го нивото на маснотии и триглицериди во црниот дроб кај луѓето со безалкохолни масни заболувања на црниот дроб.
Јаткастите плодови се одлични и за црниот дроб, бидејќи содржат добри масти, антиоксиданси и витамин Е. Истражувањата покажаа дека јадењето јаткасти плодови може да го намали ризикот од неалкохолни масни заболувања на црниот дроб.
Овошјето како што се боровинки, рибизли, портокали, грејпфрут и мандарини се богати со витамин Ц, кој го штити црниот дроб од оксидативно оштетување и воспаление. Редовното консумирање на ова овошје може да го намали ризикот од оштетување на црниот дроб.
Лукот, со алицин како негова главна состојка, ја поддржува детоксикацијата на црниот дроб и го штити од масни заболувања на црниот дроб. Цвеклото, богато со флавоноиди, ја поттикнува работата на црниот дроб и разградувањето на масните наслаги.
Зелениот лиснат зеленчук како спанаќот, кељот, блитвата и зелената салата се богати со хлорофил, кој помага во неутрализирање и елиминирање на токсините.
Ѓумбирот е корисен и за црниот дроб бидејќи го забрзува метаболизмот и го промовира излачувањето на маснотиите од телото.
Накратко, правилната исхрана богата со риба, јаткасти плодови, овошје, зеленчук и зачини како што се лукот и ѓумбирот може значително да придонесе за здравјето на црниот дроб и зачувување на функцијата на црниот дроб.