4 мај, 2024
ПочетнаЗДРАВЈЕДали знаете зошто оревите треба да се потопуваат во вода пред јадење?

Дали знаете зошто оревите треба да се потопуваат во вода пред јадење?

Оревите се храна богата со многу хранливи материи, чии состојки го поддржуваат здравјето на срцето со намалување на воспалението и подобрување на нивото на холестерол.

Сепак, помалку е познато дека е подобро да ги потопите во вода пред јадење.

Имено, натопувањето на оревите пред јадење е практика што некои луѓе ја следат од различни причини, бидејќи се верува дека овој процес нуди потенцијални здравствени придобивки.

Го подобрува варењето

Една од главните причини зошто треба да ги натопите оревите е подобро варење. Јаткастите плодови содржат ензимски инхибитори и фитинска киселина, што може да го отежне движењето на дебелото црево за некои луѓе. Познато е дека фитинската киселина се врзува за минералите како што се калциумот и магнезиумот и на тој начин ја намалува нивната апсорпција во организмот.

Се намалува горчливиот вкус

Оревите содржат соединенија како танин, што придонесува за нивниот горчлив вкус. Ако ги оставите во вода, ќе се ослободите од горчината. Ова може да биде особено корисно за поединци кои се чувствителни на горчливи вкусови или сметаат дека суровите јаткасти плодови не се вкусни.

Подобрена апсорпција на хранливи материи

Натопувањето на оревите може да ја подобри и апсорпцијата на хранливите материи кои се наоѓаат во јаткастите плодови. Со намалување на нивото на фитинска киселина, натопувањето може да помогне во ослободувањето на врзаните минерали, што ги прави побиодостапни за апсорпција во дигестивниот тракт.

Отстранување на штетни материи

Друга потенцијална придобивка од натопувањето на оревите е отстранувањето на мувлата, бактериите и другите штетни материи кои можат да бидат присутни на површината на оревот. Се верува дека потопувањето на оревите во вода со додадена сол или оцет помага во дезинфекција и чистење на оревите, намалувајќи го ризикот од болести предизвикани од храна.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП