29 мај, 2024
ПочетнаТЕХНОЛОГИЈААстрономите веруваат дека ја решиле мистеријата за маглината „Змејово јајце“.

Астрономите веруваат дека ја решиле мистеријата за маглината „Змејово јајце“.

Во маглината NGC 6164/6165, позната и како „Змејовото јајце“, две големи ѕвезди претставуваат загатка за астрономите. Едната има магнетно поле слично на Сонцето, додека другото нема воопшто, што е ретко меѓу масивните ѕвезди и маглините.

Сепак, научниците веруваат дека ја откриле тајната, припишувајќи ја на ѕвездениот канибализам. Поголемата ѕвезда го проголта својот помал придружник, генерирајќи магнетно поле во процесот преку турбулентното спојување на нивниот ѕвезден материјал.

Тоа спојување веројатно беше многу насилно. Кога две ѕвезди ќе се спојат, материјалот може да се исфрли, што веројатно ја создало маглината што ја гледаме денес, објаснува Абигејл Фрост, водечки автор на студијата објавена во списанието Science.

Компјутерските симулации сугерираа дека таквите спојувања би можеле да создадат магнетни полиња, теорија потврдена од гореспоменатата студија. Нашата студија е набљудувачка трага која го потврдува ова сценарио, вели Хјуг Сана, астроном и еден од авторите на споменатата студија.

Сместени на оддалеченост од 3.700 светлосни години во соѕвездието Норма во нашата галаксија, овие ѕвезди формираат бинарен систем набљудуван во текот на девет години со Многу големиот телескоп (VLT) во Чиле.

Магнетната ѕвезда, 30 пати помасивна од Сонцето, орбитира околу својот 26,5 пати помасивен придружник на растојание меѓу седум и 60 пати поголемо од растојанието помеѓу Земјата и Сонцето.

Маглината змејско јајце е во непосредна близина на Борбените змејови Ара, која влијаела на нејзиното име и потекнува од троен ѕвезден систем од пред 4-6 милиони години. Поголемата ѕвезда го проголтала својот придружник, што довело до формирање на маглината. Тој настан се случил пред 7.500 години, исфрлајќи претежно водород и хелиум, но и невообичаено големо количество азот.

Додека помалите ѕвезди како Сонцето генерираат магнетни полиња преку конвективно загревање, објаснувањето на нивното присуство во масивните ѕвезди е предизвик. Сепак, се чини дека сценариото за спојување нуди веродостојно објаснување.

Околу 7 проценти од масивните ѕвезди имаат магнетни полиња, кои ги нема во другата ѕвезда од овој бинарен систем, која не учествувала во спојувањето.

Ѕвездените магнетни полиња поседуваат огромна енергија и влијаат на феномените како што се соларните бури и поларната светлина, додека повремено ги нарушуваат комуникациските системи.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП